PRIMAVERA ÀRAB
Crònica 29/12/2011

Els observadors àrabs no veuen "res alarmant" a Síria

La missió d'observadors de la Lliga Àrab a Síria perd credibilitat cada dia que passa. Ahir el seu cap, un general sudanès implicat en el genocidi de Darfur, va assegurar que la situació al país era "tranquil·la".

Marc Vidal
2 min
UNA CRIT D'ALERTA PER A LA LLIGA ÀRAB
 Milers de persones es van manifestar dimarts a la ciutat de Homs, el mateix dia que els observadors de la Lliga Àrab començaven la visita a la ciutat. Malgrat les restes de batalla, els emissaris no van destacar cap violació dels drets humans per part del règim.

BARCELONALa credibilitat de la missió d'observadors internacionals de la Lliga Àrab a Síria va quedar ahir en entredit després que el seu cap, el general sudanès Mustafà al-Dabi, va assegurar en unes declaracions a l'agència Reuters que de moment no havia vist "res alarmant" i que la situació "sembla tranquil·la" en aquest país.

"En alguns llocs hi ha una certa confusió, però res alarmant", va dir ahir Al-Dabi per telèfon des de Damasc després d'una primera visita dimarts a la ciutat de Homs, el bastió de la revolta contra el president Baixar al-Assad. "Fins ara, la situació sembla tranquil·la -va assegurar el cap de la missió d'observadors-, però només fa un dia que som aquí i cal investigar més".

Si el dia abans en un vídeo que els rebels de Homs havien penjat a internet es veia com Al-Dabi desoïa les peticions d'un home que li demanava que l'acompanyés a veure les evidències de la repressió d'Al-Assad, ahir en una nova filmació es va veure com els observadors, de nou a Homs, buscaven refugi mentre se sentien trets d'artilleria pesant. És a dir, un panorama de tensió i conflicte lluny de la visió tranquil·litzadora que va donar el general sudanès, a l'ull de huracà de les crítiques per encapçalar aquesta missió tot i el seu passat com a cap dels serveis secrets sudanesos en l'època en què s'acusa el president d'aquell país, Omar al-Baixir, de genocidi al Darfur.

Amnistia Internacional va emetre ahir un comunicat en què assegurava que el nomenament d'Al-Dabi "destrueix els esforços fets fins ara per la Lliga Àrab i qüestiona seriosament la credibilitat de la missió".

També el ministeri d'Afers Estrangers francès va alertar ahir que les primeres impressions de la missió d'observadores eren "prematures". "Amb el poc temps que fa que hi són encara no poden apreciar la situació que es viu a Homs", va assegurar un portaveu de la diplomàcia francesa.

Alliberament de detinguts

En un nou gest aparent d'acatament del pla de mediació de la Lliga Àrab per acabar amb la violència a Síria, el govern d'Al-Assad va anunciar ahir l'alliberament de 755 detinguts en relació amb les manifestacions contra el règim "que no tenen delictes de sang", segons els mitjans oficials. Segons càlculs de l'ONU, més de 14.000 persones estan detingudes a Síria en relació amb la revolta, una xifra que les organitzacions de drets humans eleven fins a 40.000.

L'anunci de l'alliberament de detinguts -al novembre se'n va fer un altre de similar- va coincidir ahir amb una denúncia de l'organització Human Rights Watch, que va acusar les autoritats sirianes d'amagar "centenars de detinguts" en instal·lacions militars on els observadors internacionals no els podran visitar. "La missió de la Lliga Àrab ha d'insistir a tenir accés complet als llocs on el govern sirià reté els detinguts, segons l'acord fixat amb el govern sirià", va dir l'organització des de Nova York.

Els activistes sirians van denunciar que ahir van morir set persones en l'ofensiva de les forces de seguretat contra la revolta. També ahir va circular per internet un vídeo en què un grup de joves armats disparaven amb els seus rifles contra un comboi de l'exèrcit del règim.

stats