NOU MAPA FINANCER
Crònica 14/01/2011

Les opcions d'Isidre Fainé

En el marc del procés de bancarització que deriva de la reforma de la llei de caixes, l'entitat que presideix Isidre Fainé analitza diversos escenaris, que passarien per la integració d'un banc mitjà.

I. Pujol / A. Carbonell
2 min
SIP, BBVA

BarcelonaEl president de La Caixa, Isidre Fainé, analitza diversos escenaris per moure fitxa en el nou mapa financer espanyol. Fainé ha pilotat la nova llei de caixes com a màxim responsable de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi (CECA).

La norma preveu la bancarització d'aquestes entitats amb l'objectiu de dotar-se de més capacitat per capitalitzar-se. Aquesta és la voluntat expressa del govern espanyol i del Banc d'Espanya. La Caixa, tal com han fet la resta de caixes, ja ha adaptat els seus estatuts per tenir les portes obertes de cara a canviar la seva naturalesa jurídica per convertir-se en un banc.

Segons un informe publicat dimecres pel banc d'inversió japonès Nomura, La Caixa necessitaria reforçar la seva solvència amb una injecció d'entre 7.000 i 10.000 milions d'euros. La venda de part del negoci assegurador a Mutua Madrileña aportarà mil milions d'euros a La Caixa per abordar futures operacions, que podrien tancar-se aquest mateix semestre.

El nou mapa financer sorgit de la crisi econòmica obliga La Caixa a replantejar l'estratègia dels últims anys després de la col·locació a la borsa de la seva cartera de participacions. Fins ara La Caixa ha utilitzat Criteria com a vehicle de diversificació internacional, amb compres de participacions minoritàries però significatives a bancs com el Bank of East Asia de Hong Kong i l'Erste Group austríac.

L'objectiu de La Caixa és tornar a avançar el SIP de Caja Madrid i situar-se com a tercer grup bancari a Espanya, darrere del Santander i del BBVA. Durant la primera onada de fusions que ha viscut el sector financer espanyol, La Caixa ha tingut un rol passiu i només ha integrat Caixa Girona.

Les opcions que analitza Fainé de cara a la segona onada d'operacions corporatives són les tres següents.

Banc Sabadell

Internacionalització i banca d'empresa

Per a alguns l'opció del Sabadell és la més factible i adequada. Les dues entitats es coneixen bé. De fet, La Caixa era un accionista destacat del Banc Sabadell fins que l'any 2006 es va vendre la seva participació del 12,45% per un import de 1.295 milions d'euros.

El director general de La Caixa, Joan Maria Nin, va ser conseller delegat del Banc Sabadell i Juan Antonio Alcaraz, director general adjunt de La Caixa, era la seva mà dreta al Sabadell.

La integració amb el Banc Sabadell aportaria a La Caixa un important salt internacional, una de les seves assignatures pendents. L'entitat vallesana ha comprat en els últims anys dos bancs als EUA. L'especialització del Sabadell en banca d'empresa és un altre dels al·licients de l'operació per a La Caixa.

Per contra, una unió entre el Banc Sabadell i la caixa d'estalvis generaria duplicitats a la xarxa d'oficines.

Banco Popular

Reforç del negoci domèstic

Una operació corporativa amb el Banco Popular situaria el grup resultant al tercer lloc en la classificació d'entitats bancàries del país per volum d'actius gestionats, una posició que La Caixa ha perdut en favor de la fusió freda de Caja Madrid. Les dues entitats estan bolcades en el negoci domèstic.

Banesto

A l'ombra del Santander

Emilio Botín sempre ha assegurat que vol mantenir les dues marques, però fa anys que forja un gran banc sota la denominació de Santander. El futur del Banesto s'ha vinculat a Bankinter o a algun banc estranger, però també estaria estudiant opcions entre les caixes.

stats