Crònica 31/03/2011

Els operaris perden el control de Fukushima

M.f.
1 min

"No tenim cap més alternativa que desmantellar-la", admetia ahir el president en funcions de Tokyo Electric (Tepco), l'empresa que gestiona la central de Fukushima després d'assumir l'estat de crisi i descontrol a la central. La companyia també va anunciar que milloraria les condicions de treball dels operaris, la qual cosa indica que les normes de seguretat, fins ara, no eren suficients a la planta. Al mateix temps l'Agència de Seguretat Nuclear del Japó anunciava que havien trobat iode radioactiu 3.355 vegades més alt dels nivells habituals en l'aigua de mar a gairebé 300 metres de la central. Tot i això, van voler calmar els ànims i van advertir que els nivells de radiació no eren perjudicials per a la salut humana. L'Agència de Seguretat també va assenyalar que els treballs per treure l'aigua contaminada de l'edifici dels reactors s'havia encallat.

El portaveu en cap del govern, Yukio Edano, va anunciar que els experts nuclears estan considerant tapar els reactors de la central amb una roba aïllant per evitar que s'expandeixi la radiació i guardar l'aigua contaminada en un tanc.

El primer ministre, Naoto Kan, va anunciar que s'estava plantejant augmentar la zona d'exclusió amb 130.000 persones més, alhora que l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) recomanava evacuar el poble d'Iitate, de 7.000 habitants, situat a 40 km de la planta i on s'han detectat alts nivells de radioactivitat que ja va denunciar Greenpeace.

L'emperador Aki Hito es va voler solidaritzar ahir amb les víctimes del tsunami i va visitar amb la seva dona un dels centres de refugiats. L'últim balanç de víctimes és de 11.362 morts i 16.820 desapareguts.

stats