Crònica 22/07/2011

Els opositors demanen que Repsol financi la resistència

Ara
2 min
La ministra Jiménez va rebre ahir a Madrid el president dels opositors libis.

BARCELONA.Finançament. Que arribin diners com sigui. Això és el que ahir va demanar a Madrid el president del Consell Nacional de Transició de Líbia, Mahmud Jibril, després d'entrevistar-se amb la ministra d'Afers Estrangers espanyola, Trinidad Jiménez. I ella es va comprometre a estudiar-ho, sense concretar gaire més.

El diagnòstic que va fer Jibril davant de la premsa és clar: "Tothom parla de l'era post-Gaddafi, però per a nosaltres el més important no és el dia després, sinó el dia abans". Si no hi ha diners, el govern provisional no pot funcionar i la primera que rep és una població desemparada sense serveis bàsics com la sanitat. I el descontentament social podria desembocar en la pèrdua de suport a la seva causa.

Entre les idees que Jibril va posar ahir sobre la taula hi ha la represa de l'activitat de les companyies pretolieres amb pous d'extracció a Líbia. I en el cas espanyol això vol dir Repsol, que va aturar les activitats al mes de febrer. El president del govern opositor libi va reclamar ahir a aquesta empresa que torni a engegar la màquina de treure cru i que els pagui a ells les quantitats previstes en els contractes d'extracció firmats amb el règim de Gaddafi. Com a contrapartida, el govern de transició es compromet a respectar els acords vigents actualment per a l'extracció de petroli quan tinguin el poder a tot el país.

Crèdits amb els béns congelats

Una altra de les fórmules que Jibril va posar sobre la taula és la concessió per part del govern de Madrid de crèdits al Consell Nacional de Transició avalats amb els béns embargats de Gaddafi en territori espanyol, segons una decisió de la UE. Els opositors xifren en "mils de milions de dòlars" els diners que estarien congelats a Espanya en aquesta situació i que podrien servir per finançar-los temporalment.

De propostes no en falten i avui en parlaran a la Moncloa Mahmud Jibril i el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

stats