ELECCIONS PRESIDENCIALS ALS ESTATS UNITS
Crònica 31/10/2011

Un 'outsider' desconcerta les primàries republicanes

L'empresari afroamericà Herman Cain, sense cap experiència política, manté el seu fulminant ascens en les primàries republicanes i ha arrabassat el liderat a Mitt Romney gràcies al suport del Tea Party.

Núria Ferragutcasas
3 min
Herman Cain en un debat televisiu a la CNN en què es va afrontar als altres candidats republicans a les primàries.

WashingtonFa només un mes, l'expresident de la cadena de pizzes Godfather i locutor de ràdio, Herman Cain, només aplegava un 9% del suport dels votants per a les primàries republicanes, que escolliran el candidat conservador per a la presidència dels Estats Units. Ningú imaginava que aquest empresari afroamericà desconegut i sense cap experiència política pogués arribar al cim de les enquestes. El seu èxit inesperat s'explica gràcies al suport que ha rebut del moviment ultraconservador Tea Party, que el considera un outsider que encarna el somni americà.

Una enquesta publicada ahir en el diari The Moines Register de l'estat d'Iowa, on el 3 de gener hi haurà la primera votació de les primàries del Partit Republicà, mostra Herman Cain al capdavant amb un 23%, seguit de l'exgovernador de Massachusetts, Mitt Romney, amb un 22%. Els dos candidats estan gairebé empatats i es distancien de la resta de competidors. El governador de Texas, Rick Perry -un dels favorits al setembre- ha caigut en els sondejos tan ràpid com hi va pujar, i només obté un 7% del suport, mentre que la congressista Michele Bachmann -que va guanyar el sondeig Straw Poll Iowa a l'agost- aconsegueix un 8%.

En els mesos vinents, Herman Cain està disposat a demostrar que el seu ascens no és temporal. L'empresari multimilionari haurà de demostrar que la seva inexperiència en el camp polític i en les relacions internacionals no debiliten la seva candidatura per guanyar el president Obama el novembre del 2012. Tindrà molta feina. La seva candidatura necessita guanyar credibilitat, ha hagut de retractar-se de moltes declaracions, i el seu famós pla 9-9-9 per reformar el impostos del país ha estat criticat per simplista. Els analistes polítics creuen que el lideratge de Cain en els sondejos és producte de la insatisfacció dels votants republicans amb el candidat Mitt Romney, que ha estat incapaç de generar il·lusió. A més, els seguidors del Tea Party consideren l'exgovernador de Massachusetts el candidat de l'establishment del partit, allunyat de les seves tesis anti-Estat, i estan disposats a donar suport a qualsevol altre per tal d'impedir la seva victòria. Primer fou Michele Bachmann, després Rick Perry i ara és Cain l'escollit dels ultraconservadors.

Aquest empresari d'Atlanta s'ha beneficiat del suport dels conservadors però també ha sabut connectar amb la gent com no ho havia fet fins ara ningú. Cain no es cansa de dir que ell és un exemple del somni americà, fet a si mateix, conservador, amb les idees clares, sense lligams polítics i capaç de solucionar els problemes del país. L'anomenat Obama republicà va néixer el 1945 en el si d'una família molt pobra a Memphis, Tennessee. El seu pare era xofer, barber i conserge, i la seva mare netejava cases. Cain explica en la seva autobiografia que la seva família era tan pobra que simplement eren "po", una cosa "molt pitjor que ser pobres". No obstant això, els seus pares van aconseguir que anés a la universitat i aconseguís un títol en matemàtiques i un altre en enginyeria informàtica.

Els seus inicis en el món empresarial estan lligats a dos grans companyies americanes de menjar ràpid. Primer va treballar d'analista informàtic per a la Coca-Cola i més tard va fer el salt a una de les firmes de la multinacional Pillsbury Company: Burger King. El 1986, Cain va ser nomenat president de la cadena de pizzes Godfather, una altra subsidiària de Pillsbury, i assegura que va aconseguir evitar la fallida de l'empresa en només 14 mesos. En els últims anys ha treballat com a locutor de ràdio a Atlanta i ha exercit de pastor baptista.

Michelle Obama, en campanya

Tot i que encara falta un any per a les presidencials, la primera dama Michelle Obama ja està en plena campanya electoral per ajudar el seu marit a aconseguir la reelecció. La seva popularitat, per sobre del 60% i més elevada que la del president -40%-, pot ser un gran actiu. Michele ha acompanyat el seu marit a mitja dotzena d'actes per recaptar diners per a la campanya i, mentre l'economia segueixi sent dèbil, Obama espera que la seva dona l'ajudi a fer augmentar l'entusiasme entre els seguidors.

stats