DÈFICIT ELS PLANS D'AJUST
Crònica 25/11/2011

El pacient abonarà fins a un euro per recepta i el pagarà a la farmàcia

Els ciutadans pagaran entre cinc cèntims i un euro per cada recepta. La Generalitat vol cobrar el tiquet moderador a les farmàcies. El govern espanyol recorda a Catalunya no té competències per aplicar-lo.

Joan Serra
2 min

BARCELONA.La segona tongada d'ajustos de l'executiu d'Artur Mas implicarà canvis substancials en l'accés als medicaments. La Generalitat està decidida a aplicar una mesura dissuasòria del consum excessiu de fàrmacs -en l'últim any es van expedir més de 150 milions de receptes- i introduirà un tiquet moderador de la demanda. Aquest peatge oscil·larà entre els cinc cèntims i un euro, tal com va confirmar ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz. El departament encara no ha resolt tots els interrogants sobre l'aplicació de la nova taxa -espera poder-ho enllestir en el termini màxim de dues setmanes-, però Ruiz va garantir que en cap cas suposarà "una barrera econòmica per a qui no pugui fer-se càrrec d'aquest cost". El Govern estima que ingressarà entre 60 i 70 milions d'euros.

Un dels maldecaps de Salut és solucionar com cobrarà la quantitat exigida a l'usuari. La conselleria ha descartat utilitzar la targeta sanitària del Servei Català de la Salut (CatSalut) per les dificultats que comportaria la implantació d'un sistema de pagament. Aquesta targeta, expedida a tots els ciutadans empadronats a Catalunya, requeriria la incorporació d'un xip, un procediment costós. No és l'opció que té sobre la taula el Govern per aquest 2012. La fórmula que s'estudia és aprofitar la xarxa d'oficines de farmàcies, tal com van apuntar a l'ARA portaveus de la conselleria. Quan el pacient vagi a buscar el medicament receptat, el farmacèutic s'encarregarà de cobrar la taxa.

Fre del govern espanyol

La Generalitat ha de madurar quins ciutadans quedaran exempts de pagar i, sobretot, trobar l'escletxa jurídica per aplicar el tiquet moderador, tenint en compte que la competència sobre el preu dels medicaments pertany a l'estat espanyol. Salut analitza si, en alguns grups de pacients i en determinades patologies, no s'exigeix abonar la taxa. També estudia l'opció de vincular el cost a la renda de l'usuari. El departament valora un tracte especial per a joves, pensionistes i malalts crònics, aquest últims obligats a medicar-se permanentment, als quals només es cobraria part del consum de fàrmacs. El secretari d'Estratègia i Coordinació, Francesc Sancho, va detallar que la mesura s'inspira en el sistema francès, en què es paga una quantitat per recepta, a més de part del cost dels medicaments.

El ministeri de Sanitat va recordar ahir al Govern que "no té competències" per cobrar als ciutadans una taxa extra per les receptes dels medicaments. El secretari general de Sanitat en funcions, Alfonso Jiménez, va puntualitzar que la regulació de la prestació farmacèutica forma part de la legislació bàsica. "És el govern d'Espanya el que té potestat per modificar-la", va afirmar Jiménez. La Generalitat, però, busca fórmules imaginatives, com convertir el tiquet moderador en una taxa administrativa sobre algun dels serveis transferits a Catalunya.

Prou sacrificis del personal

El conseller va assegurar ahir que "l'any que ve no hi haurà cap esforç més per part dels professionals" del sector sanitari, en referència a la rebaixa de sous públics que dimarts va anunciar el president de la Generalitat. Ruiz va precisar que les retallades salarials que s'apliquin a la funció pública no tindran el mateix abast entre els sanitaris, perquè ja han fet sacrificis aquest 2011.

stats