02/08/2011

El pacte fiscal ja és munició per al 20-N

3 min
La primera sessió de treball La comissió d'estudi d'un nou model de finançament basat en el concert econòmic va començar a treballar el 3 de juny  al Parlament. La comissió que ha de dotar el Govern d'un full de ruta per encarar la negociació a Madrid va néixer  gràcies a un pacte de CiU amb ERC, que en va proposar la creació.

BarcelonaA la cimera anticrisi del mes de març Artur Mas va acordar amb els grups de l'oposició que la comissió parlamentària del concert econòmic, que des del 3 de juny ja ha celebrat cinc sessions a porta tancada, acabaria els seus treballs el 31 d'octubre. Però ara el PSC no en vol sentir parlar. La proximitat amb les eleccions del 20 de novembre i les darreres declaracions de Mas que vinculen l'obtenció del pacte fiscal al resultat de CiU a Madrid han alarmat els socialistes, que temen no poder ser determinants per evitar l'hegemonia conservadora que s'albira al Congrés la propera legislatura. Per "evitar un ús electoralista" ahir els socialistes van demanar congelar els treballs fins després de les eleccions. Una pretensió que va topar amb un rebuig frontal de CiU, que presideix la comissió, i d'ERC. S'hi posi com s'hi posi el PSC, el pacte fiscal ja és material per al 20-N.

De les actes de la comissió del concert, que diumenge va fer públiques aquest diari, se'n desprèn que els socialistes i els nacionalistes no tenen posicions gaire distants a l'hora de buscar vies per treure Catalunya del règim comú , ja sigui deixant-la fora de la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (Lofca) o introduint a la norma elements d'asimetria entre territoris. És el que expressen a les actes, en diferents moments, Miquel Iceta i Laia Bonet. Els socialistes saben que si se sumen a un acord català pel pacte fiscal abans de les eleccions del 20 de novembre poden generar un problema a Alfredo Pérez Rubalcaba, que parteix amb molt desavantatge davant el PP. I també són conscients que si no se sumen a l'acord giraran l'esquena a una reivindicació que, segons el darrer sondeig del governamental Centre d'Estudis d'Opinió, comparteix el 75% de catalans.

Fer balanç del sistema vigent

Ahir Iceta va advertir que la convocatòria anticipada "altera" les dinàmiques polítiques. No només obliga, segons ell, a retardar el congrés del PSC, sinó també els treballs de la comissió. Va recordar que els socialistes sempre van ser reticents "a fer ràpid i corrents la reflexió sobre la revisió del sistema de finançament" i que "fóra bo fer-la coneixent el seu rendiment i a partir del coneixement". De fet, tant ell com la diputada Rocío Martínez-Sampere van manifestar en les primeres reunions de la comissió aquestes opinions del partit.

Però la versió d'Iceta sobre el risc de fer les coses "ràpid i corrents" no quadra amb el que va dir el seu cap de files, Joaquim Nadal, en les reunions a porta tancada. "[Els treballs] ens han de portar a una conclusió definitiva el dia que sigui possible i, si ha de ser per nosaltres [el PSC], pot ser perfectament el 31 d'octubre. No venim aquí amb una tàctica dilatòria, venim a treballar i a constructivament formular un document de proposta", afirmava el 3 de juny el cap de l'oposició.

Iceta va insistir que la comissió "corre un risc, i és ser un instrument de campanya" i "munició". És evident que CiU i ERC, impulsors de la comissió, en faran ús, com ICV-EUiA que, pel que es desprèn del contingut de les reunions, està en la línia del grup majoritari. A les eleccions del 2008, quan era imminent la negociació de l'actual sistema de finançament -pactat entre el tripartit i Zapatero l'estiu del 2009-, ja se'n va fer un ús electoral. També el PSC. En el manifest amb el qual es va presentar Carme Chacón com a cap de llista, i en el marc del compliment de l'Estatut, hi figurava "l'equiparació progressiva entre els ingressos de la Generalitat i els que proporciona el sistema de concert" com a repte "immediat".

Fer els deures quan toca

El president de la comissió, Jordi Turull, de CiU, va assegurar que és "més necessari que mai" que la ponència parlamentària acabi el treball quan toca, i que el nou govern espanyol s'ha de trobar "els deures fets" per part de Catalunya. Turull va indicar que l'informe de la comissió podrà ser votat al ple de la cambra abans d'unes eleccions generals que, segons ell, no haurien de condicionar la feina del Parlament.

Al seu torn, la portaveu d'ERC a la cambra, Anna Simó, va contestar amb un contundent "ni parlar-ne" en el seu Twitter a la noticia que va publicar l'Ara.cat ahir al migdia amb el títol "El PSC vol que s'ajornin les conclusions de la comissió sobre el concert perquè no siguin munició electoral ". El PSC està en fora de joc. CiU i ERC, que sumen majoria absoluta, no es desarmaran d'entrada.

stats