ACORDS MUNICIPALS
Crònica 09/06/2011

Els pactes amb el PP tensionen Convergència

Ferran Casas
4 min
Estranya parella? Mas no és gaire procliu a escenificar enteses amb el PP  de Sánchez-Camacho, però la lògica dels acords municipals les fa habituals.

La gestió dels pactes post-electorals està tensionant Convergència. L'aritmètica fa que les opcions de grans acords (ja sigui en ajuntaments com Tarragona, Barcelona o Badalona o a la Diputació de Barcelona) es redueixin a dues opcions: el PSC o el PP. La contundent oposició que volen practicar els socialistes els allunya de CiU també en l'àmbit local i decanta ràpidament les coses allunyant les geometries variables que es pretenien. En aquesta situació, els acords que es tanquen o es temptegen són amb el PP, i molts candidats del territori estan disposats a tirar pel dret per aconseguir el poder local. I a fer-ho al marge de les primeres recomanacions formals -donar suport a la llista més votada- que dilluns passat, dues setmanes després de les eleccions, va donar la direcció de CDC per justificar deixar l'alcaldia de Badalona en mans del PP.

Tot plegat no ha passat per alt a sectors del partit que, malgrat el moment electoral dolç, hi han volgut dir la seva conscients que els pactes d'ara poden condicionar el demà del full de ruta nacional d'Artur Mas. L'ala progressista no ha amagat el seu rebuig a la inhibició que, a Badalona, permetrà al dirigent més controvertit del PP, el xenòfob Xavier García Albiol, ser alcalde. Ho havien fet en les últimes setmanes i dilluns a l'executiva, i ahir ho va fer, rotundament, l'alcalde de Figueres, Santi Vila, en un article a l'ARA. S'hi van sumar ràpidament el conseller de Territori, Lluís Recoder, i el diputat a Madrid Carles Campuzano.

Però no van ser els únics moviments al partit, que intentava a contrarellotge resoldre els trencacolls de Tarragona, on la militància local vol fer prevaldre el seu pacte amb el PP en contra de la llista més votada (PSC), i al Vendrell, on l'alcalde convergent, també derrotat, haurà de descartar els vots de Plataforma per Catalunya per seguir al poder, ja que ahir a la nit la formació va anunciar que dissabte es votarà a si mateixa.

A favor de la direcció i dels seus acords de dilluns es va posicionar, en un editorial a la seva web, la fundació del partit, la CatDem, que dirigeix Agustí Colomines. Després de titllar de "valenta" la decisió de Badalona va alertar de la necessitat de "coherència i valors" en els pactes i va advertir els dirigents de Tarragona i el Vendrell que "s'equivoquen" si pacten contra el PSC.

Més esforços amb l'esquerra

I a tot això s'hi suma una tribuna que avui publica aquest diari signada per exconsellers i exdiputats de CiU que hi reneguen dels pactes amb el PP i PxC per les campanyes anticatalanes en un cas i pels atacs a la convivència en l'altre. Els quatre veterans dirigents, pujolistes els uns i roquistes els altres, demanen "majories àmplies de centreesquerra català". Es a dir, volen més esforços per pactar amb PSC i ERC.

Però Mas i el seu entorn miren i no veuen sortides "raonables" al laberint del PP. I malgrat que es neguen a establir un vincle directe entre els pactes locals i la situació al Parlament (un dels factors que explica la decisió de Badalona) un PSC més "dialogant" podria facilitar les coses. Sobretot a Tarragona.

Oriol Pujol i Lluís Corominas van sortir dimarts a la nit amb la cua entre cames de l'assemblea de militants de CDC a Tarragona, que va rebutjar les directrius de la direcció i va reclamar ser "excepció". CiU i el PP, amb set regidors cadascun, seguien negociant ahir repartir-se l'alcaldia. Els convergents intenten que Victòria Forns sigui alcaldessa tres anys i Alejandro Fernández, del PP, un, malgrat que els separen només tres vots. D'aquesta manera, consideren que seria més digerible l'acord per la direcció. Avui en seguiran parlant. El PP, guanyador moral de les eleccions -va passar de quatre a set regidors- i sense "res a perdre", només preveu partir-se dos anys i dos anys l'alcaldia, com s'havia acordat inicialment.

Mas es manté ferm a dir que no pot cedir l'alcaldia d'una capital a la tercera força política, però el president no està disposat a permetre que, com a Oriol Pujol, el rebolqui una assemblea o comitè local ni a imposar la seva autoritat de manera poc amable. I, segons els seus afins, l'actitud socialista amb els pressupostos no l'anima a "mullar-se" per frustrar el pacte CiU-PP. "Si Ballesteros [PSC] vol l'alcaldia, que truqui a Montilla i li digui que afluixi", insistia un dirigent.

I a tot això també va aparèixer Josep A. Duran i Lleida. Ho va fer per recordar que és CDC i no Unió qui té problemes a Tarragona i que ells sí que respecten la llista més votada. Duran, que al seu dia va intentar que un militant d'Unió fos el candidat a Tarragona, va passar comptes amb CDC i evidenciar de passada la falta d'autoritat de Pujol, amb qui té una mala relació.

Trias, en solitari a Barcelona

I on CiU no farà, per ara, cap pacte, serà a Barcelona. Allunyades les postures amb el PP, i més després del recurs que impedirà constituir l'Ajuntament dissabte, ahir Xavier Trias també va desestimar incorporar els dos regidors d'Unitat per Barcelona, Jordi Portabella i Joan Laporta, al seu govern. Avui presentarà el seu cartipàs. Donarà un pes molt important a Hisenda, Urbanisme, Seguretat i Polítiques Socials. L'únic espai de govern que Trias podria compartir són les presidències de districte (no Ciutat Vella, però), sense caràcter executiu i en les quals podria entrar el PSC. Però Hereu no vol jugar.

stats