Crònica 22/03/2011

Els pagesos de la Ribera d'Ebre sí que són damnificats

L'agricultura és la gran damnificada de la central nuclear d'Ascó. Petits productors del poble i la zona es queixen que no poden exportar els seus productes pels recels que genera la marca Ascó.

S. Sánchez
2 min
Els terrenys pròxims a la central d'Ascó són una zona molt fèrtil per al cultiu, però  els recels que genera la radioactivitat en disminueixen les vendes.

Ascó.L'economia d'Ascó, i en bona mesura de tota la Ribera d'Ebre, se sustenta -més enllà de l'electroquímica de Flix- en la central nuclear. La construcció i implantació d'aquesta infraestructura als anys 70 va suposar una revifalla econòmica per a la zona, que estava en depressió, però els beneficis econòmics que reporta als habitants del poble i la comarca són a costa en bona part del sector de l'agricultura, la gran damnificada de la central.

El propietari d'un dels pocs cellers de vi que hi ha a Ascó pateix des de fa anys els efectes col·laterals de les pors que desperta arreu la radioactivitat. "Els exportadors no en volen saber res dels productes que vénen d'Ascó. Vaig intentar exportar el meu vi i l'exportador em va dir que no perquè no es vendria res que portés el nom d'un lloc on hi ha una central nuclear -explica l'amo del celler-. Els productes d'aquí són tan bons com els de qualsevol altre lloc, no els passa res, però el nom de la central fa mal".

De fet, ell fa temps que identifica alguns dels seus productes només amb el codi postal, per evitar l'arrufament de nas dels qui llegeixen Ascó a l'etiqueta d'una ampolla. I explica que coneix un altre petit productor d'un poble pròxim "que envasa en caixes d'una altra zona".

El coordinador d'Unió de Pagesos (UP) per a la Ribera d'Ebre, Ernest Cudells, reconeix que alguns agricultors de la zona "posen Tarragona en lloc de Ribera d'Ebre" a l'etiqueta, perquè el nom de la comarca va lligat al d'Ascó "i genera recels, encara que els productes siguin bons".

L'única comarca sense DO

De fet, Cudells explica que la seva "és l'única comarca que no té denominació d'origen ni IGT (indicació geogràfica típica)" i assegura que els pagesos de la zona han fet diversos intents de registrar aquests distintius però no ho han aconseguit encara "per traves i obstacles diversos" que han anat sorgint i que atribueix genèricament a les institucions i els polítics. "Vendríem menys productes amb DO Ribera d'Ebre pel recel que genera la central? No ho sabem, hauríem de veure-ho".

De fet, segons les dades de UP, en els últims quatre anys el nombre de productors agrícoles de la comarca de Ribera d'Ebre ha baixat un 22%, influït també per l'envelliment de la població i la crisi.

A més dels recels i prejudicis cap als productes cultivats prop d'una nuclear, la central d'Ascó suposa a més "una altra penalització" per als agricultors de la zona, perquè eleva els índex econòmics generals de la comarca i això redueix el seu percentatge d'ajudes a rebre per part dels fons europeus de desenvolupament regional (Feder).

El productor de vi d'Ascó tenia molt clar l'origen dels seus mals: "Aquí l'agricultura podria generar més diners que cinquanta centrals nuclears, perquè som una ribera, la terra és molt rica. La central ha fet molt mal. I no només a nosaltres, a tota l'economia: qui vol comprar un pis al costat d'una nuclear?"

stats