Crònica 04/01/2011

Un país clau en una regió estratègica

Pau Miranda
2 min
La responsable de Seguretat dels EUA, Janet Napolitano, va anunciar dissabte passat a Kabul la seva estratègia per a la regió.

L'estabilitat del Pakistan és un bé molt preuat no només entre els seus veïns, sinó també entre els principals països occidentals. En un moment especialment delicat de la intervenció occidental a l'Afganistan, l'estratègia dels aliats i molt especialment la dels Estats Units quedaria afeblida si la situació política a Islamabad empitjorés. Les institucions pakistaneses i especialment el seu exèrcit estan actuant com a força de contenció dels talibans i altres grups violents a la regió fronterera amb l'Afganistan. Però el país viu encara el risc que la influència dels grups radicals integristes s'estengui encara més pel seu territori i un buit de poder o una sotragada política tindrien conseqüències difícils de preveure.

Amb prop de 180 milions d'habitants (és el segon país musulmà més poblat del món i algunes previsions el situen com el primer en un futur pròxim) i una situació geoestratègica clau, el Pakistan té un enorme potencial explosiu que es veu incrementat pel fet de tenir un arsenal atòmic i d'haver estat peça clau en el desenvolupament de la tecnologia nuclear de països poc amistosos per a Occident com ara l'Iran o Corea del Nord.

A més de ser un element important de molts conflictes regionals i globals -per a la Xina, el suport al Pakistan és una eina de pressió sobre el seu rival regional, l'Índia, i sobre l'altra gran potència global, els Estats Units- el Pakistan té la capacitat d'exportar ideologia integrista arreu del món a través de les nombroses comunitats d'origen pakistanès repartides pel planeta. En general es tracta de comunitats moderades i relativament ben integrades, però que poden ser víctimes d'un còctel molt perillós: la discriminació als seus llocs d'acollida sumada a la ideologia radical que volen exportar grups integristes establerts al Pakistan.

Ara com ara, el Pakistan és un amic imprescindible però molt incòmode per a Occident. El doble joc que durant dècades han jugat l'Estat i el seu exèrcit ha estat sovint un dels grans maldecaps a les capitals europees i sobretot a Washington. Tot i això, els aliats saben que per desactivar l'amenaça dels focus de terrorisme internacional arrelats en aquesta zona del món, els cal un interlocutor fiable i tan estable com sigui possible.

stats