Crònica 26/01/2011

"Els palestins rebutgen sempre cedir Jerusalem est"

Al-Jazira "Ja han demostrat ser propers a Hamàs" Gaza "Hi ha una campanya contra Israel, no ha existit mai crisi humanitària" Govern "Reforçarem amb Artur Mas llaços polítics i culturals"

Joan Rusiñol
3 min
L'ambaixador d'Israel posa en dubte la neutralitat del anomenats "papers palestins".

Es creu la filtració d'Al-Jazira quan diu que els palestins estaven disposats a cedir-los a vostès gairebé tota la ciutat de Jerusalem?

En els últims deu anys, com a mínim hem posat dos cops sobre la taula aquest tema. La proposta d'Ehud Barak quan era primer ministre incloïa un compromís sobre Jerusalem. El 2008, Ehud Olmert va tornar a proposar una cosa molt semblant que acceptava un nombre simbòlic d'absorció de refugiats palestins en territori israelià. En els dos casos, els líders palestins, Iàssir Arafat i Abu Mazen, van rebutjar els plans israelians. El que ara ha sortit és molt similiar i no entenc per què sempre van dir que no.

Jerusalem és el gran obstacle per resoldre el conflicte?

Sí, per això estic sorprès, perquè els palestins aleshores ho van rebutjar i ara diuen el contrari. La pel·lícula no em queda clara...

És cert que l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) estava informada de l'operació militar sobre Gaza el desembre del 2008?

No m'estranyaria gens. Cal recordar que durant els primers dies de l'operació militar el president palestí va condemnar Hamàs, va dir que era culpa seva per atacar els ciutadans d'Israel. I és cert. També ho va dir Egipte. Per tant no excloc fins i tot que l'ANP sabia abans la intenció d'anar a aquesta operació.

Aquestes informacions debiliten ara el govern de Ramal·la?

Potser, davant d'un cert reconeixement de com funciona l'entitat palestina, Al-Jazira, que ja en el passat s'ha mostrat propera a Hamàs, volia jugar-hi un paper. Potser algú pensa que ara hi ha el perill que es debiliti l'organització terrorista.

Com pot estar influint el fet que alguns països, sobretot sud-americans, estiguin reconeixent l'estatus de Palestina com a Estat?

Miri, si els palestins veuen que tenen èxits sense negociar, no tenen cap incentiu per reprendre el diàleg.

Tem que Espanya sigui el primer estat europeu que ho faci?

Ho hem preguntat al govern espanyol i ens ha dit que no ha canviat la seva política. Espero que Espanya no cometi aquest error.

La comissió que investigava el desenllaç de la flotilla que anava a Gaza i que va causar 9 morts ha dit que l'exèrcit va actuar legalment.

Quan els soldats van baixar al vaixell i es van trobar amb una resistència violenta que posava la seva vida en perill, tenien tot el dret d'actuar com ho van fer.

Què els diria als que pensin a embarcar-se de nou?

Avui al món hi ha una campanya sistemàtica per deslegitimar l'estat d'Israel i la seva existència. Cal evitar la propagnada i la mentida: a Gaza mai ha existit crisi humanitària, no hi ha hagut mai escassetat d'aliments i de equipaments mèdics. Per això faig una crida als que poden ser crítics però no tenen actitud d'odi contra Israel; que sàpiguen que els utilitzen com a eines al servei d'una ideologia molt radical.

Avui vostè serà a Barcelona per participar en l'acte en memòria de les víctimes de l'Holocaust. Com es planteja les relacions amb el nou govern de Catalunya?

Buscarem els camins per reforçar els llaços polítics i culturals amb Catalunya. Tenim intenció de desenvolupar les relacions amb el nou govern català. Obertura total.

Fa 25 anys que Espanya i Israel van reestablir relacions. Com li agradaria que fossin a partir d'ara?

Fins ara han estat massa vinculades a les negociacions de pau al Pròxim Orient i cal corregir-ho.Hem de posar en un primer pla temes com l'economia o el turisme, normals en una relació entre països.

stats