TERRITORI LA DEFENSA DEL LITORAL
Crònica 09/04/2012

Els paratges protegits de la Costa Brava

Elisabet Escriche
2 min
ESPAIS VERGES DEL LITORAL EMPORDANÈS
 El paratge del pla de Tudela, al nord del cap de Creus, és una de les zones de l'Empordà que han aconseguit recuperar  el seu aspecte original. En aquest espai es van demolir les edificacions que havien canviat la fesomia del paisatge,  unes instal·lacions que havien acollit milers de turistes des de la dècada dels 60.

GIRONADes de l'aparcament es pot veure una de les populars roques que ha anat esculpint el vent i el mar al llarg dels segles i que conviden el visitant a fer volar la imaginació i esbrinar quina forma d'animal amaga. Es tracta d'un camell que està situat al paratge del pla de Tudela, al nord del cap de Creus. El pintor empordanès Salvador Dalí passava hores i hores assegut en alguna de les pedres que li van servir de font d'inspiració d'una de les seves obres mestres: El gran masturbador .

La zona, de 4,5 hectàrees, fa només dos anys que ha recuperat l'aspecte verge que tenia a la dècada dels 50 després que el govern central i la Generalitat decidissin tirar a terra les 442 edificacions que hi havia al paratge i que formaven la luxosa ciutat de vacances del Club Mediterranée (Cadaqués). Les instal·lacions van acollir milers de turistes, la majoria de nacionalitat francesa, des del 1962 fins al 2003.

La pressió ciutadana va ser la clau per aconseguir que un altre paratge, el del castell de Palamós, encara mantingui l'aspecte original. El 12 de juny del 1994 el poble va rebutjar en un referèndum qualsevol construcció urbanística en aquest espai. L'Ajuntament tenia dues propostes sobre la taula: l'edificació d'un centenar d'habitatges al costat ibèric i la construcció de 240 més, un camp de golf i un hotel a la zona de la plana. El camí va ser complicat perquè, a part del referèndum, en què van participar 6.000 dels 10.000 habitants, van fer falta dues sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i una del Tribunal Suprem perquè la Generalitat acabés prohibint qualsevol urbanització al paratge. Un cas molt similar és el dels aiguamolls de l'Empordà. El Parlament en va aprovar la protecció el 13 d'octubre del 1983 després d'una llarga lluita i litigis iniciats pel Grup de Defensa dels Aiguamolls Empordanesos l'any 1976 quan diversos promotors volien convertir la zona en la continuació de la urbanització d'Empuriabrava.

stats