POBRESA
Crònica 15/12/2011

Les parròquies reparteixen menjar a 149.000 persones

Lara Bonilla
2 min
Voluntaris de Càritas distribuint menjar a famílies de les Borges del Camp.

BARCELONA.Gairebé 150.000 persones han necessitat aquest any l'ajuda de les més de 400 parròquies de les tres diòcesis metropolitanes per poder menjar. Els aliments que abans complementaven les economies familiars són ara l'única font d'alimentació de què disposen moltes famílies i, a més, no sempre serveixen per garantir tots els àpats, alerta Càritas, que ahir va presentar la memòria del 2011.

A més, els professionals de Càritas han atès aquest any 55.000 persones, un 5% més que l'any passat. La pobresa no només s'ha cronificat -els pobres són cada cop més pobres i necessiten ajuda durant més temps-, sinó que també ha entrat a les llars de famílies que abans eren de classe mitjana-baixa i que mai abans havien necessitat ajuda per cobrir les necessitats més bàsiques. De fet, persones que abans feien donatius a Càritas ho han deixat de fer perquè han d'atendre els seus familiars. "Ens diuen que ara tenen Càritas a dins de casa", explica el director de l'entitat, Jordi Roglà. De les 55.000 persones ateses per Càritas, un 28% era el primer cop que hi acudien -creix el nombre de persones de nacionalitat espanyola- i el 72% restant són persones que ja havien rebut ajuda fa uns anys i havien aconseguit sortir de la pobresa però que ara han tornat a necessitar assistència. De fet, Roglà alerta que s'està produint un retrocés en l'estat del benestar, i va demanar sumar esforços per aprovar un pacte per a l'ocupació i evitar duplicitats entre les administracions i les entitats socials per combatre l'atur, que és el principal problema amb què es troben les persones ateses per Càritas: només un 12% tenen un contracte de treball, i la majoria, precari. Roglà va qualificar la situació "d'emergència". I si no hi ha una fractura social és perquè les famílies estan fent de "coixí".

Infància en risc

El més preocupant, segons Càritas, és l'increment de menors d'edat atesos -la meitat són famílies amb fills- perquè "pot tenir greus conseqüències en el seu desenvolupament" i marcar "la seva situació en l'edat adulta". L'entitat ha detectat que hi ha nens mal alimentats, però també hi ha adults amb problemes de salut a conseqüència de la crisi: més trastorns mentals, angoixa o hipertensió. "Constatem la desesperació de les famílies que atenem". Senten "ràbia, impotència i vergonya" per demanar ajuda, diuen.

stats