ELECCIONS LEGISLATIVES
Crònica 05/12/2011

El partit de Putin i Medvédev es desgasta a les urnes

Putin tornarà a la presidència de Rússia el 2012, però el país ja no el rep amb els braços oberts. El seu triomf a les legislatives és més limitat del que s'esperava, i avui se sabrà si perd la majoria absoluta.

Carme Riera Sanfeliu
3 min
UNA JORNADA TENSA 01. Una dona omple un formulari a Griaz. 02. Putin i Medvédev a la seu de RU.  03. La policia deté un opositor a Sant Petersburg.

BARCELONAEl partit governamental Rússia Unida (RU) va guanyar ahir les eleccions legislatives a Rússia però va patir una important davallada. D'acord amb els resultats provisionals en el moment de tancar aquesta edició, RU no arribava al 50% del vot. La dada contrasta amb el que va obtenir en els comicis legislatius del 2007, un 64,3%.

Els resultats definitius es coneixeran avui, quan també s'anunciarà la distribució d'escons. La majoria absoluta de Rússia Unida perilla i, si es confirma que la perd, es veurà obligada a buscar suport en la resta de partits per prendre certes decisions. Les negociacions no seran complicades si tenim en compte que la resta de partits que entren a la Duma són els mateixos que hi havia fins ara i tots mantenen vincles estrets amb el partit del president, Dmitri Medvédev, i el primer ministre, Vladímir Putin.

El Partit Comunista segueix en resultats RU i continua sent la segona força a la Duma, el Parlament rus. Els comunistes s'han beneficiat del vot de càstig al partit governamental i, segons els últims sondejos, dupliquen el resultat dels últims comicis parlamentaris. Els altres dos partits que entren a la Duma són els socialdemòcrates de Rússia Justa (RJ) i l'ultranacionalista Partit Liberal Democràtic.

La Comissió Electoral Central situava la participació a la tarda d'ahir en un 50,4%, dues hores abans del tancament dels col·legis. L'afluència d'electors seria inferior o igual a la dels comicis parlamentaris del 2007, en què va arribar al 63,78%.

Putin va ahir dir que "els resultats són òptims" i que amb ells poden "garantir un desenvolupament estable al país". Medvédev va afegir que Rússia necessita una "facció forta de RU a la Duma perquè la cambra sigui funcional". El president va declarar-se disposat a pactar amb altres partits i va afegir que "la democràcia es basa precisament en els pactes".

Intercanvi incert

El resultat ha estat un cop per a Rússia Unida i el seu cap de llista, l'actual president, Dmitri Medvédev. El tàndem Putin-Medvédev té previst repetir l'estratègia d'intercanviar-se els càrrecs que el 2008 va permetre a Putin quedar-se al Kremlin després d'esgotar les dues legislatures consecutives permeses per la Constitució. Ara és el torn de Medvédev de deixar la presidència al seu soci i, teòricament, tornar com a premier. La previsible davallada d'escons de RU posa en dubte aquesta possibilitat i se suma a les crítiques del partit contra la voluntat modernitzadora de Medvédev.

Ben Judah, analista del Consell Europeu de Relacions Internacionals, explicava a l'ARA des de Londres que el pilar sobre el qual se sostenia la popularitat de Rússia Unida trontolla des de fa temps. "Quan Putin va arribar al govern l'any 2000 va donar estabilitat a un país destrossat per la presidència de Borís Ieltsin, però ara l'economia s'ha estancat". Judah apunta que els russos comencen a estar cansats de Putin i que, en obrir la possibilitat de ser president fins al 2024, l'actual primer ministre "ha entrat en una crisi d'estabilitat i legitimitat".

Maria Lipman, investigadora del Centre Carnegie per la Pau Internacional, argumenta en el seu estudi Rússia al 2020: Escenaris per al futur que l'era Putin s'acaba. "Això no vol dir que estigui a punt d'abandonar el poder, però el sistema polític i econòmic que ha creat és incapaç de fer-se càrrec del país. La crisi econòmica i social a Rússia serà insalvable si no canvia de rumb".

Les revolucions democràtiques als països àrabs han portat molts analistes a preguntar-se si Rússia podria viure un aixecament similar. Judah opina que una plaça Tahrir a la russa és improbable. "Mentre que els manifestants àrabs són molts joves, idealistes i cohesionats socialment, la societat russa està profundament dividida per classes socials, és molt cínica i majoritàriament vella", afegeix Judah.

Torna el frau

Molts ciutadans van denunciar un ampli ventall d'irregularitats. La pràctica més vista va ser la d'autobusos que portaven grups de persones a diversos col·legis on votaven massivament sota la supervisió d'un còmplice infiltrat entre els que controlaven els comicis.

Des d'ahir al matí i durant tota la jornada electoral, la pàgina web de Golos, l'organització independent russa més prestigiosa de control electoral, no funcionava. L'ONG va denunciar que es tractava d'un atac cibernètic orquestrat pel Kremlin per evitar que publiqués les denúncies que els electors els feien arribar. Les pàgines web de diversos mitjans independents, com la ràdio Eco de Moscou, també van deixar de funcionar.

stats