DEBAT SOBRE LA LAÏCITAT A FRANÇA
Crònica 06/04/2011

El partit de Sarkozy s'esquerda per fer seguidisme de la ultradreta

El centredreta francès, la UMP de Sarkozy, va celebrar ahir un polèmic debat sobre la laïcitat que va culminar amb una bateria de propostes per regular l'ús dels símbols religiosos en públic.

Cristina Rivas
2 min
Un manifestant demana acabar amb els símbols de l'islam a l'entrada del debat sobre la laïcitat que ahir es va fer a París.

CORRESPONSAL A PARÍSLa UMP, el partit del president francès, Nicolas Sarkozy, va celebrar ahir a París un debat sobre la laïcitat que, impulsat per ell mateix, no ha deixat d'aixecar polseguera des del dia en què el va anunciar. D'entrada, perquè va néixer després d'unes declaracions de la nova líder de l'ultradretà Front Nacional, Marine Le Pen, que comparava els musulmans que feien l'oració del divendres en ple carrer als ocupants nazis del règim de Vichy.

La unitat a la UMP, que aglutina el centredreta francès, és més fràgil cada dia que passa, sobretot després de la desfeta electoral de les últimes eleccions cantonals. I aquest debat sobre la laïcitat ha estat escenari de grans contradiccions dins del partit governamental.

L'esquerda es fa cada cop més gran entre els que se senten còmodes al centre polític i es mostren contraris al debat -com el primer ministre, François Fillon, que veu en el debat un perill d'estigmatització- i els partidaris de l'ala més dretana, representada pel secretari general de la UMP, Jean-François Copé, i el ministre d'Interior, Claude Guéant.

Les perles de Guéant

Des del nucli dur de la UMP, Claude Guéant, ex-cap de campanya de Nicolas Sarkozy, ha mostrat més d'un cop la seva voluntat de captar vots a l'extrem dretà amb frases dignes del Front Nacional de Le Pen com ara "L'augment de musulmans a França suposa un problema" o "A força d'immigració incontrolada, els francesos tenen cada cop més la sensació de no ser a casa seva".

L'anomenat debat sobre la laïcitat, que es va dir en un principi "debat sobre l'islam", ha comptat, això sí, amb un acord ben excepcional a França: ara fa una setmana els líders de les principals religions -la musulmana, la jueva, la catòlica, la protestant, l'ortodoxa i la budista- van signar un document que demanava al govern que renunciés a aquest debat: "No afegim més confusió a aquest període difícil en què estem. Nosaltres militem junts per una laïcitat intel·ligent", van dir els representants religiosos.

Com a mostra de la tensió generada per aquest debat sobre la laïcitat, el president del Consell de Demòcrates Musulmans de França i conseller de Sarkozy per la integració, Abderraman Dahmaneva, assegurava fa unes setmanes que "Copé és la pesta per als musulmans". Unes declaracions que li van costar el càrrec de conseller per la integració i molta feina a Copé per tenir una representació -encara que fos testimonial- de líders religiosos a la convenció d'ahir.

Debat de la discòrdia

Tot plegat, aquest és sens dubte el debat de la discòrdia que ha instal·lat el desacord i el malestar en un moment extremadament delicat per a la UMP. El partit de Sarkozy corre el risc de no satisfer totes les sensibilitats que fins ara s'hi veien representades. Això mentre el Partit Socialista sembla estar en plena embranzida després d'un bon paper a les cantonals i amb un programa aprovat ahir mateix en què proposa el retorn a la jubilació als 60 anys i la sortida progressiva de les nuclears.

La convenció que ha costat més discussions a la UMP ha acabat per batejar-se Laïcitat: per viure millor junts i no passarà a la història per les mesures que se n'extreguin, sinó per posar data a l'inici de la gran desfeta de la pretesa -i potser ja impossible- unió entre gaullistes i centristes.

stats