EL SAQUEIG DEL PALAU
Crònica 19/03/2011

Els partits forçaran Mas a explicar-se pel Palau

Els partits reaccionen a la imputació de l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, demanant en alguns casos la compareixença del president Mas. Mentrestant, el jutge ja té data per escoltar els imputats.

Laia Espín
2 min
El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, i el president de  la Generalitat, Artur Mas, conversen als passadissos del Parlament.

Barcelona.ICV-EUiA reclamarà la compareixença al Parlament del president de la Generalitat, Artur Mas, perquè doni explicacions pel presumpte finançament irregular de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) a través de la trama del cas Palau. El secretari general de la formació ecosocialista, Joan Herrera, va comunicar ahir que la imputació de l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, "dóna validesa" a les conclusions de la comissió d'investigació del Parlament, perquè coincideixen amb les conclusions del jutge. És qui va ser més contundent, però la resta dels grups de l'oposició estan disposats a forçar que s'expliqui al Parlament, on CiU no té majoria.

ERC va instar CiU a depurar responsabilitats si vol evitar la compareixença de Mas en comissió parlamentària o en seu judicial. El president de la formació, Joan Puigcercós, va anunciar ahir que no desitja aquesta situació per al país i per això va instar Mas a depurar responsabilitats internes a CDC. Puigcercós va afegir que com a grup volen estalviar-se l'espectacle de veure com el president ha de comparèixer al Parlament per un "cas de corrupció o, encara pitjor, en un jutjat".

D'altra banda, el PSC va demanar explicacions públiques sobre aquesta imputació, però ahir encara es debatia sobre si en un futur demanarà o no la compareixença en seu parlamentària del president de la Generalitat. El portaveu del PSC, Miquel Iceta, en declaracions a l'ARA, va manifestar que en el moment oportú la direcció del grup decidirà si demana o no la compareixença al Parlament.

Iceta va indicar que hi ha altres mecanismes parlamentaris per demanar explicacions. Els populars catalans també s'han manifestat en aquest sentit. Consideren que Mas ha de donar explicacions públiques sobre què ha passat i les conseqüències que tindrà. En tot cas, va apuntar el portaveu adjunt del grup, Pere Calbó, hi ha iniciatives parlamentàries perquè s'expliqui.

Osàcar ja té dia per declarar

El jutge que instrueix el presumpte pagament de comissions per adjudicacions d'obres públiques de Ferrovial a CDC a través del Palau va per feina. Ahir va decidir que el 15 d'abril prendrà declaració com a imputats a l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, i a l'exdirectiu de Ferrovial, Pedro Buenaventura. El mateix dia també escoltarà els administradors de l'empresa GPO Emilio Vidal i Álvaro Palao, una empresa que apareix en diversos documents requisats a la institució. Dos dies abans, els principals acusats de la causa, Fèlix Millet, Jordi i Gemma Montull, hauran de tornar a declarar com a imputats. Els testimonis del cas ho faran a finals d'abril.

El Palau de la Música encara no ha decidit si es personarà, ja que ho farà dimarts vinent, després de reunir-se la seva junta. La presidenta, Mariona Carulla, va dir ahir que tenen "plena confiança en la justícia" i que en aquests temps de crisi el més important seria restituir el màxim de diners saquejats.

stats