Crònica 20/03/2012

Els partits gals suspenen la campanya en senyal de dol

La campanya per a les presidencials franceses estarà aturada fins demà després de l'atac antisemita de Tolosa. El president, Nicolas Sarkozy, va tornar ahir a reprendre el seu paper institucional.

A.v.
2 min
Nicolas Sarkozy parla ahir a Tolosa, acompanyat del ministre d'Educació i autoritats locals.

PARÍSEl dramàtic tiroteig de Tolosa de Llenguadoc va aconseguir paralitzar ahir tot el país, fins al punt d'imposar una pausa en la campanya electoral per a les presidencials d'aquesta primavera, just quan entrava en la seva fase més acalorada. La gravetat dels fets va provocar un missatge unitari entre els candidats, que van decidir suspendre els seus actes de campanya fins demà, quan s'enterraran els tres militars que van morir en els atacs de la setmana passada.

L'atac arriba després d'una campanya en què les qüestions identitàries i religioses han tingut un paper protagonista. En especial, amb la petició de destacades veus del centredreta, amb Sarkozy i el primer ministre François Fillon al capdavant, de regular de manera més estricta la producció de menjar halal i kosher al país. Però tot i això, el president del Consell Representatiu de les Institucions Jueves de França (CRIF), Richard Prasquier, es va negar ahir a establir un vincle entre l'atemptat i "el context actual" a França.

"Podem trobar que aquest context és desastrós, però existeix alguna cosa més profundament ancorada dins de les persones que han comès un acte així. Per una polèmica sobre la matança ritual [d'animals] no es maten nens o soldats", va declarar al diari Le Monde . Prasquier va assegurar que, "a títol personal", creu en la pista de "l'islamisme radical". La policia francesa semblava, però, privilegiar-ne una altra: la del neonazisme d'excomponents de la divisió militar de Montalban.

La seguretat entra en campanya

La matança també va forçar que Sarkozy abandonés la seva posició de challenger en la reconquesta de l'Elisi per tornar a encarnar el rol presidencial amb posat ferm i solemne. La gran incògnita és quin efecte tindrà aquest gir inesperat en una cursa electoral que ja arriba a la recta final. En canvi, no sembla cap secret que l'atac mortal provocarà el retorn de la seguretat com a tema principal d'aquesta campanya per a les presidencials, en què fins ara havia quedat relegat a un discret segon pla a causa de la gravetat de la situació econòmica.

stats