LEGISLATIVES POST-MUBÀRAK
Crònica 22/01/2012

Els partits islamistes obtenen tres quarts del Parlament a Egipte

Ara
2 min
Una dona sosté l'Alcorà en una manifestació contra la junta militar a la plaça Tahrir.

BARCELONAEls islamistes han estat els vencedors indiscutibles en les eleccions parlamentàries a Egipte. Els resultats definitius difosos ahir per la comissió electoral els van donar tres quarts del total d'escons de l'Assemblea del Poble, la cambra baixa del Parlament egipci.

L'Aliança Democràtica, la coalició a la qual pertany el Partit Llibertat i Justícia (PLJ), braç polític dels Germans Musulmans, va ser la força més votada amb un 47,2% dels sufragis i es va emportar 235 dels 498 escons de la cambra.

El corrent islàmic va quedar també representat l'Assemblea del Poble pels salafistes del partit Al Nur, que va obtenir el 24,7% dels vots, és a dir, un total de 123 parlamentaris. El tercer lloc el va ocupar el partit nacionalista Wafd, el més antic d'Egipte, que va rebre 38 diputats. El Bloc Egipci, una aliança de forces laiques i liberals, es va emportar 34 escons. La resta dels escons van quedar repartits entre partits minoritaris i candidats independents, a més d'uns altres 30 que haurà de designar la junta militar que governa el país.

La cambra baixa celebrarà dilluns la seva primera sessió després de la caiguda de Hosni Mubàrak. El primer president del Parlament serà el secretari general del PLJ, Mohamed Saad al-Katatni, segons un acord entre la resta de forces.

La principal tasca del primer Parlament egipci escollit democràticament serà constituir la comissió que redactarà la nova carta magna.

Un cop definit l'organisme legislatiu, Egipte celebrarà eleccions presidencials al juny. Fins aleshores, la junta militar seguirà governant el país. En un moviment aparentment aperturista, el cap de l'organisme, el general Hussein Tantawi, va anunciar ahir que alliberarà gairebé 2.000 persones empresonades des que va caure Mubàrak. Entre ells destaca un blogaire de 25 anys, Maikel Nabil, conegut per iniciar una vaga de fam que gairebé el mata. De moment, però, la promesa no va més enllà i els egipcis han rebut l'anunci amb escepticisme.

stats