AVARIA A LA CATENÀRIA
Crònica 09/01/2011

2.000 passatgers sense tren a Salou

Més de 2.000 passatgers de trens regionals i de llarga distància es van quedar ahir aturats a Salou i Cambrils després que el servei quedés interromput per la falta de subministrament elèctric.

Dani Revenja
3 min
Un home esperant infructuosament a l'andana de l'estació de tren de Salou.

TARRAGONA.Uns 2.400 usuaris de Renfe, 1.500 de trens regionals i 900 de combois de llarga distància, es van veure afectats durant el dia d'ahir per l'aturada de la circulació ferroviària entre Salou i Cambrils. El motiu, el robatori de vuit contrapesos de la catenària de Renfe en el punt quilomètric 261/180.

El furt d'aquestes peces de ferro va provocar el despreniment de 420 metres de catenària, ja que aquests elements actuen com a contrapès per tensar els cables per on circula l'electricitat que alimenta els trens. Segons fonts de Renfe, el robatori es devia produir pocs minuts abans del despreniment de la catenària. Aquest fet va deixar sense subministrament elèctric la línia i va obligar a aturar la circulació ferroviària a tres quarts d'una del migdia i no es va restablir fins a dos quarts de vuit del vespre.

Transport alternatiu

Durant les hores en què la circulació dels trens va estar interrompuda, Renfe va habilitar un transport alternatiu per carretera per als viatgers dels 10 trens de llarga distància i els 7 regionals afectats. Una quarantena d'autobusos van transportar els usuaris entre Tarragona i l'Aldea pel que fa als trens de llarga distància, i entre Salou i Cambrils en el cas dels trens regionals. L'organització d'aquest transport alternatiu va provocar les lògiques molèsties entre els viatgers.

Els casos més greus van ser els dels dos primers trens que es van trobar amb la incidència: un Euromed que cobria el trajecte entre Barcelona i Alacant i un tren regional que també viatjava en sentit sud des de Barcelona fins a Tortosa. Tots dos trens es van quedar aturats a pocs metres l'un de l'altre i els seus viatgers van haver d'esperar-se prop de dues hores fins que van arribar els primers autobusos que els van permetre arribar a la propera estació per continuar el seu viatge amb tren. Durant la resta del dia, les molèsties per als usuaris van continuar, amb retards al voltant d'una hora de mitjana en els trajectes regionals. L'usuari Sergi Gilabert explicava el seu cas: "quan hem arribat al migdia a Tarragona procedents de l'Ametlla de Mar ens han dit que a les 5 de la tarda estaria resolt, però quan hem vingut a aquesta hora a agafar el tren de tornada ens hem hagut d'esperar dues hores". Una altra usuària, Sarai Argentó, també es queixava: "els autobusos ens han deixat a Salou, on ens hem hagut d'esperar més estona perquè sortís on nou tren, i no ens han portat fins a la nostra estació de destí".

Personal de seguretat de Renfe es va traslladar fins al lloc dels fets per recollir totes les dades que puguin servir de cara a possibles accions legals. A última hora d'ahir, els Mossos d'Esquadra encara esperaven que es presentés una denúncia per poder iniciar la investigació.

Coure i ferro

El robatori d'elements de la catenària de diversos materials, sobretot coure i ferro, per vendre'l al mercat negre és cada cop més habitual. L'antecedent de més repercussió a Catalunya és el de Calaf, a la línia Lleida - Manresa - Barcelona. En aquest cas, els lladres es van endur més de 30 quilòmetres de catenària, cosa que va fer que els usuaris d'aquesta línia haguessin de fer amb autobús el tram afectat durant diversos mesos. El fet que Renfe hagués de tornar a afrontar l'elevat cost d'aquest material va obligar el ministeri de Foment a tornar a adjudicar les obres de millora d'aquesta línia, amb el conseqüent retard que això ha suposat en l'execució de tot el procés.

Segons van explicar a l'ACN, un dels viatgers, Daniel Ciscar, es va lamentar del retard causat per la incidència, ja que tenia previst arribar al seu poble a dos quarts de vuit i no hi arribaria ni molt menys a l'hora. "Feia temps que no agafava el tren perquè sempre vaig en cotxe i em sembla una vergonya que passin coses com aquesta. Però no hi podem fer res", va dir.

stats