CRISI I FINANCES PÚBLIQUES
Crònica 21/09/2011

El patrimoni agita la campanya

La recuperació de l'impost del patrimoni que es votarà demà al Congrés haurà servit per debatre si el sistema fiscal ha de ser més equitatiu i per donar contingut als primers compassos de la campanya.

Miquel Codolar
4 min
La festa de bono El candidat popular conversa amb el portaveu socialista durant l'acte d'inauguració al Congrés de les pintures dels presidents Azaña i Suárez.

Madrid.Més enllà de l'efecte que pot tenir en les finances, la recuperació de l'impost del patrimoni que es votarà demà al Congrés haurà servit al candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, per portar aquest inici de campanya electoral al terreny que volia: el debat sobre rics i pobres. Ha obligat totes les formacions a pronunciar-se sobre si els que tenen un patrimoni de més de 700.000 euros són rics, tal com defensa Rubalcaba i l'esquerra parlamentària, o són la classe mitjana, tal com els qualifiquen el PP i altres formacions, com CiU.

El candidat també ha fet servir la taxa per distanciar-se de les tesis del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. Ahir va dir que l'impost del patrimoni estava "mal formulat" per l'actual govern socialista i que si guanya les eleccions té intenció de substituir-lo per un altre que afecti directament les grans fortunes a partir del 2013. Va reconèixer que hi ha "fórmules fiscals" per no pagar, però va defensar que l'executiu ja ha fet passos per evitar la impunitat fiscal dels més rics augmentant la tributació de les sicav -en què es refugien algunes fortunes- del 18% al 21%.

La recuperació d'aquest impost no ha estat gens fàcil per a Zapatero, ja que suprimir-lo va ser una de les seves principals promeses electorals de les últimes eleccions. Tot i que la seva voluntat de reinstaurar-lo era coneguda des de fa diverses setmanes, li va costar fer el pas. Després es van viure dos episodis de declaracions contradictòries que van generar malestar al PSOE. Primer el candidat va rebatre unes declaracions del ministre portaveu, José Blanco, sobre el nombre de contribuents a qui afectaria la mesura. L'endemà, la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va comparèixer per posar pau anunciant una xifra intermèdia però va iniciar una nova polèmica quan va afirmar que les autonomies seguiran cobrant la compensació de l'impost que reben des que es va suprimir.

Votacions de campanya

La votació de demà per convalidar el reial decret llei que el consell de ministres va aprovar divendres no és una més. Malgrat les crítiques a la taxa, el candidat socialista es va mostrar convençut que "pràcticament tots" els grups hi estarien a favor. La realitat, però, és més tossuda. Només el grup d'IU-ERC-ICV va anunciar el seu vot a favor. El portaveu d'IU, Gaspar Llamazares, va dir que encara que voldrien un impost més ambiciós, no per això rebutjaran aquest. Va advertir que no vol "fer el joc" al candidat socialista si pretén postular-se com l'"esquerra real" en matèria fiscal i va constatar que s'està convertint en la "principal oposició" del president.

El portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va advertir que la seva formació està "conceptualment en contra" de la recuperació d'un tribut que considera que penalitza l'estalvi i va defensar una reforma fiscal "més equitativa". Després va advertir, però, que la seva formació es podria abstenir perquè no vol sortir escaldat del debat sobre la contribució de les rendes altes a la sortida de la crisi. Té por que Rubalcaba pugui utilitzar el seu vot per retreure-li que defensa els rics.

El mateix li passa al PP. La portaveu del grup, que ahir va sonar com a número dos de Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría, també va anunciar que no votaria a favor de l'impost però va deixar les portes obertes a l'abstenció. L'oposició del PP a la mesura dependrà de les ganes de tensar la corda d'un Mariano Rajoy que els últims dies no ha deixat de defensar el consens.

Si la recuperació de l'impost no s'aprova seria un cop molt dur per a Zapatero a l'últim moment, i deixaria la situació de l'impost al mateix punt on era abans del consell de ministres de divendres. Als passadissos del Congrés, però, els diputats donaven ahir per fet que tiraria endavant. En aquest cas, el futur de la taxa també és incert. Rubalcaba ja ha anunciat que té intenció de substituir l'impost per un altre, i Rajoy no s'ha mullat, però en línies generals és partidari de mantenir o disminuir els impostos. En qualsevol cas, si guanya les eleccions i així ho decideix el podria suprimir.

Les autonomies, però, hi tenen l'última paraula perquè poden no aplicar-lo, cosa que també suposa deixar de rebre diners. Com a màxim, segons els càlculs del govern espanyol, podrà servir per recaptar 1.080 milions d'euros. Des del moment en què Zapatero va suprimir la taxa les comunitats reben una compensació de 2.100 milions d'euros, equivalent a l'última recaptació de l'impost. Si bé la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, va afirmar que aquests diners se seguirien rebent perquè l'executiu de Zapatero no havia tingut temps de retirar-los, no és menys cert que tant Rubalcaba com Rajoy podrien impulsar una reforma de la llei de finançament o tenir-ho en compte en el moment de fer la liquidació dels comptes, tal com va apuntar el ministre portaveu, José Blanco.

El primer assaig

El Congrés va viure ahir un primer assaig del que serà la votació de demà. ERC-IU-ICV va plantejar una reforma urgent del sistema tributari per augmentar l'IRPF a les rendes altes, augmentar els impostos a les s icav i impulsar un pla de lluita contra el frau. Si bé no es podia aprovar perquè no hi ha temps material de tramitar-ho, va servir per constatar que tots els grups estan d'acord a debatre sobre el sistema fiscal perquè sigui més equitatiu. El PSOE, però, va defensar la feina feta per José Luis Rodríguez Zapatero. El diputat Manuel Mas va assegurar que les mesures que demanen les esquerres ja han estat adoptades pel govern espanyol, tot i que va reconèixer que no amb la profunditat que van demanar.

stats