NOU MODEL DE SALUT
Crònica 11/10/2011

La patronal vol menys serveis a la sanitat pública

La principal patronal de la sanitat privada i concertada demana un canvi en el model sanitari català. La prioritat és reduir el catàleg de prestacions de la pública, i que les excloses les assumeixi la privada.

Auri Garcia Morera
3 min
Menys prestacions Els serveis exclosos  els assumiria la sanitat privada.

Barcelona.La patronal sanitària considera que ja no es poden fer més retallades en aquest sector sense afrontar un canvi estructural. "Les rebaixes del 2011 ja són el màxim que podem assumir, qualsevol altra rebaixa hauria d'anar acompanyada de canvis en el model", assegura Manel Jovells, president de la Unió Catalana d'Hospitals. La principal associació empresarial de la sanitat privada i concertada, fins fa pocs mesos presidida per l'actual conseller de Salut, Boi Ruiz, va presentar ahir un informe que diagnostica el model sanitari català i li recepta un tractament de 100 mesures amb l'objectiu de "fer-lo sostenible". Manel Jovells les resumeix dient que cal "canviar paradigmes", posant punt final a la màxima que "tot és universal i tot és gratuït".

D'aquesta manera, la mesura prioritària per la Unió Catalana d'Hospitals és una reducció del catàleg de prestacions incloses en la sanitat pública. "Totes les proves noves van entrant", lamenta la directora general de l'entitat, Helena Ris, que reivindica que "no es pot pagar tot sempre". La Unió proposa la creació d'una agència independent del Govern que revisi cadascuna de les proves i determini quines han d'estar incloses en el catàleg, segons si tenen un "cost eficaç raonable", i que es faci el mateix amb els medicaments. Avui hi ha una agència que depèn del departament de Salut i que no pot prendre decisions vinculats i una guia de recomanacions sobre els fàrmacs que deixa la decisió final en mans del metge que fa la recepta.

Segons la Unió Catalana d'Hospitals, dos exemples de serveis que es podrien suprimir del catàleg de la sanitat pública són la podologia en l'atenció primària i la fecundació in vitro . Helena Ris afegeix que aquestes prestacions excloses, que no són essencials, les podria assumir el sector privat. D'aquesta manera, "jugaria el paper de complementarietat del sistema públic". Tot i això, la directora general de l'associació empresarial assegura que la seva intenció no és aprimar excessivament la cartera de la sanitat pública: "No preconitzem una cartera pública minsa i una cartera privada àmplia".

Copagament i desgravacions

Entre les mesures proposades per la Unió també hi ha la implantació d'alguna fórmula de copagament, que s'hauria de decidir després d'una reflexió tranquil·la de tot el sector, i comptant també amb la participació de la ciutadania. Els representants de la patronal majoritària no volen revelar quina opció defensarien ells, però Helena Ris avança que "l'euro per visita és poc útil per moderar l'ús i incrementar els ingressos", els dos objectius principals de la mesura. A més, detalla que canviarien el copagament ja existent en els medicaments. "És il·lògic que un aturat pagui i un pensionista amb un bon nivell de renda no pagui", explica la directora general de la Unió. La proposta preveu canviar aquesta divisió per una de basada en nivells de renda.

Una altra font d'ingressos per al sistema sanitari català seria l'augment de les taxes "del que no és saludable". La Unió considera que "cal millorar el finançament de la sanitat", ja que la despesa per habitant i el percentatge del PIB són inferiors als de les altres comunitats autònomes i a la mitjana dels països europeus. A banda d'implantar algun sistema de copagament, això també s'hauria de solucionar amb un increment dels impostos sobre productes com el tabac o l'alcohol. Per acompanyar aquestes grans mesures concentrades en el sector públic, la patronal també en demana una que afectaria positivament la privada. Vol que el Govern impulsi "desgravacions fiscals per als ciutadans que contribueixen al sistema públic i alhora tenen contractada una assegurança privada".

Segons expliquen els mateixos representants de la Unió, es tracta de "propostes que no van desencaminades del que s'està fent des del Govern". En els últims dies, però, el conseller Boi Ruiz s'ha mostrat reticent a la reducció del catàleg de serveis de la sanitat pública. Ha dit, justament, que per evitar reduir les prestacions es fa imprescindible retallar en personal i farmàcia.

stats