Crònica 01/06/2011

La patronal sanitària diu que la reducció és "inassolible"

La patronal dels hospitals concertats considera que no es pot assolir la reducció pressupostària, que és d'un 10% de mitjana, en tan poc temps. Benestar reduirà un 5,9% i suprimirà les ajudes a les famílies.

L. Bonilla / J. Serra
2 min
El personal de la Vall d'Hebron es manifesta cada setmana en contra de la tisorada a la sanitat. Avui els treballadors sanitaris tornaran a sortir al carrer.

BARCELONA.Segons els pressupostos que ahir va presentar el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, la retallada en la despesa del departament de Salut és d'un 6% (el pressupost consolidat serà d'una mica menys de 9.200 milions d'euros), però la reducció real és al voltant d'un 10% si es compara amb el tancament de l'exercici anterior, que va superar en 850 milions d'euros el pressupost inicial.

És per això que el Consorci de Salut i Social de Catalunya, una de les dues patronals del sector concertat, considera que serà "molt probablement inassolible" complir aquest objectiu pressupostari en el marge de temps establert. I alerta que això podria provocar que moltes entitats del sector acabin generant dèficit "amb els riscos que això comporta".

El pressupost del Servei Català de la Salut, que té serveis contractats amb els hospitals de la xarxa concertada, disminueix un 10% -es reduirà tant l'activitat com el preu que es paga pel servei- i un 9% el de l'ICS, que aplega vuit grans hospitals catalans i el 80% de l'atenció primària. "Encara s'ha de veure quina és la retallada real als centres i fins llavors no sabem si es podrà garantir la qualitat de l'atenció ni sabem quins serveis no es mantindran, la informació és insuficient", va dir ahir Carme Navarro, secretària de la Federació de Sanitat de CCOO, que va votar en contra dels pressupostos del CatSalut. Uns números que el conseller de Salut, Boi Ruiz, va qualificar de "realistes". El mateix va fer UGT: "Som escèptics. Aquests pressupostos tenen retallades significatives i poc temps per aplicar-les", va dir Raquel Gil, secretària de Polítiques Socials.

Benestar suprimeix ajudes

Els àmbits més tocats són els que afecten l'oferta assistencial de l'atenció primària i hospitalària. Es reordenaran serveis en el territori i "s'optimitzaran" plantes, urgències i quiròfans que, en la pràctica, es tradueix en tancaments, que en alguns centres ja ha començat. Aquesta és la segona fase del pla de retallades que el conseller Ruiz ha de presentar en les properes setmanes i que segons la patronal requereix "una reconversió del sistema" de la qual s'ha de responsabilitzar Salut.

La retallada al pressupost de Benestar Social i Família serà del 5,9%, tot i que prèviament s'havia parlat d'un 4,6%. La conselleria suprimirà el caràcter universal de les ajudes a les famílies amb fills de 0 a 3 anys a partir del juliol, que es concediran en funció de la renda i de criteris de vulnerabilitat. La partida que s'hi destinarà passarà de 192 a 34 milions d'euros (un 82% menys). Les inversions també patiran una retallada dràstica del 55%. En canvi, el conseller Josep Lluís Cleries ha prioritzat les prestacions i pensions als col·lectius més vulnerables (creixeran un 2,4%), la llei de la dependència i el desplegament del sistema de serveis socials. Les entitats socials van mostrar prudència: cal analitzar els números amb detall.

stats