Crònica 01/07/2011

El peix blau segueixen sent tan saludable?

Thaïs Gutiérrez
3 min
Un peix de rècord Un grup de xefs coreans fotografiant-se amb una tonyina de 350 quilos en un restaurant de Seül.

BarcelonaEls amants del peix i el marisc es preguntaven ahir si podran seguir gaudint tranquil·lament del seu plat preferit. La raó era que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) ha endurit les recomanacions respecte al consum de peix pel seu contingut en mercuri i cadmi, dos metalls pesats molt nocius per al cos humà que arriben al mar com a conseqüència de l'activitat industrial. En realitat, la recomanació de l'Aesan és només per a les dones embarassades i per als nens de fins a tres anys, als qui aconsellen no consumir ni tonyina, ni emperador, ni caçó per evitar que ingereixin traces dels metalls, encara que sigui poca quantitat. En el cas dels nens de fins a 12 anys, el consell és no superar els 50 grams per setmana.

La notícia va fer disparar les alarmes i molts consumidors es preguntaven ahir si menjar peix és tan sa com diuen.

La resposta que van donar tot els experts va ser que sí, que menjar peix és molt saludable, tot i que van fer algun matís: "Consumir peix és segur i imprescindible però cal fer-ho amb coneixement", va dir Joan Maria Llobet, catedràtic de farmàcia de la UB. Aquest expert explicava que "ja fa temps que se sap que alguns metalls pesats, especialment la versió orgànica del mercuri, el metilmercuri i el cadmi, arriben al peix i al marisc, per això cal controlar qui n'ingereix i en quina quantitat". Un adult sa pot ingerir "1 miligram de metilmercuri per quilo de peix" segons Sönke Lund, advocat especialista en alimentació del bufet Monereo Meyer Marinel-lo.

La manera com arriben els metalls als peixos és un procés fàcil d'explicar: són residus de l'activitat industrial que acaben al mar. Els grans depredadors com la tonyina, el tauró i l'emperador no només n'ingereixen directament, sinó que mengen peixos que n'han ingerit i per això comporten més risc. Consumir-los, tant cru com cuit, pot ser perillós per a grups de població vulnerables. El que no té cap risc és el peix enllaunat, perquè ja passa un filtre previ.

Xavier Llevaria, director de l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, va explicar que a Catalunya el departament de Salut "fa anys que recomana a embarassades i a nens que tinguin precaució amb aquests peixos". "En cap cas es demana restringir-ne el consum, al contrari", va dir, "només ens referim a una part de la població que és vulnerable".

Un mar massa brut

La preocupació de fons és que el mar està cada cop més contaminat amb elements tòxics que tard o d'hora entren a la cadena tròfica. "Hi ha milions de tones de metilmercuri als oceans perquè és un dels residus més comuns", segons Lund. Joan Maria Llobet va matisar, a més, que en el cas del Mediterrani és pitjor: "Per la seva mida, pel volum de població i per l'activitat agrícola el mar és quasi una claveguera", deia, "no té la capacitat de dilució i regeneració de l'Atlàntic i el Pacífic".

Però el risc no es limita als peixos. L'Aesan també va anunciar una nova recomanació pel que fa a verdures. L'Agència assegura que és millor que els nens no mengin espinacs ni bledes fins que no tinguin un any. El motiu és la presència de nitrats a les verdures, un component que és poc tòxic per als adults i que pot causar problemes de salut als més petits. Llevaria li va treure ferro a l'assumpte i va assegurar que tots els nitrats estan "regulats per normativa".

stats