Crònica 19/04/2012

Els pensionistes alerten que el canvi agreujarà la pèrdua de poder adquisitiu

Joan Serra
2 min

BARCELONA.La decisió de l'Estat de revisar el copagament farmacèutic i fer pagar els pensionistes pel consum de fàrmacs -el 78% de les receptes es prescriuen als ciutadans que estan exempts de pagar- ha posat en guàrdia els jubilats, que veuen com s'hauran de rascar la butxaca. Fins ara els majors de 65 anys no havien de pagar pels medicaments. L'actual sistema s'arrossega des del 1978. "Som conscients de la situació econòmica en què ens trobem i entenem que calen sacrificis per part de tots, però la clau és que les mesures s'apliquin en funció de la renda", afirma Enric Ollé, portaveu de la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya (Fatec), que agrupa més de 500 entitats. "A una persona que cobra una pensió de viduïtat de 500 euros no se li pot demanar que també pagui pels medicaments", afegeix Ollé, que demana sensibilitat per als malalts crònics.

Els pensionistes adverteixen que les exigències de l'Estat en matèria farmacèutica agreujaran la pèrdua de poder adquisitiu de la gent gran per l'encariment de les despeses quotidianes, mentre que les pensions només experimentaran aquest any un increment d'un 1%. "Les pensions cada cop ens ofereixen menys per afrontar el mes", apunta el portaveu de la Fatec, que lamenta la "indefinició" mostrada per la Generalitat amb la taxa de l'euro per recepta després de les mesures anunciades pel govern espanyol.

Col·lectius fràgils

Amics de la Gent Gran, una organització que lluita contra la soledat de les persones grans i atén un miler d'avis amb pocs recursos, recorda la fragilitat dels jubilats amb pensions més baixes. "Per a alguns avis, pagar 8 euros mensuals pot ser un gran maldecap, perquè això fa que arribar a finals de mes sigui més difícil", raona Oriol Alsina, director-gerent de l'entitat, preocupat també per la pèrdua de poder adquisitiu del col·lectiu. "La gent gran que atenem consumeixen molts medicaments", apunta Alsina.

stats