Crònica 10/08/2011

Un 40% dels perceptors del PIRMI encara no l'han cobrat

Sònia Sánchez
2 min

Barcelona.En un matí d'agost, més de 150 persones van passar per la seu del departament de Benestar i Família per registrar el seu nou domicili. No eren els únics. Altres perceptors de la renda mínima d'inserció (coneguda com a PIRMI) hi eren també per preguntar per què no havien rebut l'ingrés o per demanar hora per a l'entrevista personal, ja que el telèfon per concertar les cites no parava de comunicar.

Les cues a Benestar Social i en algunes oficines d'Ocupació des que es va anunciar la revisió del PIRMI, a més del col·lapse del servei telefònic, han portat el departament d'Empresa i Ocupació a accelerar el procés de revisió dels expedients, i ja s'han concertat 600 entrevistes, que començaran aquesta setmana.

Tot plegat forma part del procés encetat per evitar el frau en el PIRMI i per ajustar-lo al seu objectiu inicial (la inserció laboral de persones en risc d'exclusió). Per això, durant aquest mes, els usuaris reben un xec nominal per correu certificat, en lloc d'una transferència bancària.

Tots els xecs van sortir l'1 d'agost i, malgrat que el procés de correu certificat triga un màxim de 7 dies, ahir, 9 d'agost, només el 55% dels xecs havien estat ingressats, tot i que el departament d'Empresa i Ocupació calculava que un 5% més també ho haurien fet sense que l'administració n'hagués rebut encara la notificació. El 40% restant encara ha d'anar a ingressar el xec o bé no l'ha rebut, potser per haver canviat de domicili sense informar-ne l'administració, com alguns dels que feien cua a Benestar Social. Només es va fer transferència bancària per a un petit grup de beneficiaris que estan a la presó o en centres de rehabilitació, o en casos en què la Generalitat té la tutela de la seva administració, segons va detallar ahir el secretari general d'Empresa i Ocupació, Enric Colet.

Amb carta o sense

A més, Empresa i Ocupació va enviar 10.000 cartes que demanaven als beneficiaris que truquessin per demanar hora per a una entrevista personal, amb la qual es pretén verificar la seva situació. Dels 34.000 perceptors del PIRMI a Catalunya, es preveia enviar la carta a 10.000 persones més (20.000 en total), ja que la resta de casos són prou clars. Però la confusió ha fet que molts dels que no havien rebut la carta truquessin o es presentessin a les oficines per concertar la cita.

Colet diu que la Generalitat té estimacions del nombre de persones que reben el PIRMI de manera fraudulenta, però no va voler donar les dades i va preferir esperar a fer l'avaluació un cop acabi el procés.

El número 2 d'Empresa i Ocupació va assenyalar també que la revisió no posa en entredit la feina dels treballadors socials municipals, que són els que avaluen i segueixen cada cas. "Allà on aquests treballadors poden seguir de prop els casos, no hi trobarem diferències, però allà on no poden fer-ho, potser sí", va dir. Colet va dir que entén que alguns ajuntaments hagin avançat els diners del PIRMI en "situacions molt precàries". "Però si ho fan de manera indiscriminada, és que no estan entenent el que vol fer la Generalitat", va advertir.

stats