Crònica 23/05/2011

La pèrdua de BCN deixa el PSC immers en una greu crisi

Pere Martí
2 min
El candidat, i encara alcalde de Barcelona, Jordi Hereu rebent el suport de l'encara primer secretari del PSC, José Montilla.

Només tres minuts després de les vuit del vespre, amb el sondeig de TV3 encara calent, ja sortia un fred Miquel Iceta per felicitar el resultat dels alcaldes de Lleida, Àngel Ros, i de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. De Jordi Hereu i Pia Bosch només va dir que havien fet "magnífiques campanyes". No calia esperar als resultats oficials per veure que el PSC ja donava per perduda l'alcaldia de Barcelona i de Girona. Després de 32 anys, els socialistes surten del govern de la capital de Catalunya. És un cop molt dur per al PSC, que ha passat de governar-ho tot, Generalitat i Ajuntament de Barcelona, ha haver de conformar-se amb Lleida, Tarragona i les habituals ciutats del cinturó, on encara manté una sòlida hegemonia.

S'agafi per on s'agafi, el PSC surt molt tocat del 22-M , amb una derrota que s'afegeix a la del 28-N, que va obligar José Montilla a obrir un procés de relleu al partit que serà molt més complicat a partir d'ara, amb unes casernes d'hivern despoblades i poc fortificades. Perquè a més de Barcelona, el PSC perd Girona, Tarragona està en funció dels pactes i només salva Lleida, pel que fa a capitals de províncies. Però, a més, perd ciutats importants com Vilanova i la Geltrú, Salt, Olot, Reus i Mataró, on fins ara governava. I a l'àrea metropolitana perden la majoria absoluta a l'Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma. L'alcalde que surt més reforçat, a més del de Lleida, és el de Sabadell, Manuel Bustos, que segueix amb àmplia majoria. A Terrassa, un feu desitjat per CiU, continuarà governant el socialista Pere Navarro, tot i que sense majoria absoluta.

A les 22.15 de la nit, Hereu ja enviava un tuit reconeixent la derrota però no va comparèixer davant la premsa fins a les 22.40, completament sol. L'esperava un passadís amb la seva família, el seu equip del consistori i alguns dirigents del partit, com Laia Bonet i José Zaragoza. El seu entorn assegurava ahir que tot i la derrota contundent, Hereu continuarà al consistori, però no ho deien gaire convençuts. L'encara alcalde, en paraules a la premsa, assegurava que la "passió per Barcelona resta inalterable", però sempre usava la primera persona del plural quan es referia al futur: "Seguirem treballant per Barcelona". Hereu va reconèixer la derrota sense embuts, després de perdre més de 50.000 vots i tres regidors. Va admetre que Barcelona ha optat pel canvi i que a partir d'ara és Xavier Trias, a qui ja havia felicitat, qui s'encarregarà de governar la ciutat.

La traca final va arribar passades les onze de la nit, quan va aparèixer José Montilla, acompanyat d'Iceta, Zaragoza i Hereu. L'encara primer secretari, que ja ha anunciat la seva retirada, va explicar que el PSC traurà conclusions del resultat, "algunes molt dures", però va advertir que "el PSC ha patit una derrota, però no està derrotat". Va recordar que continua sent un partit "molt important" a Catalunya i va atribuir el resultat a la crisi.

stats