MOVIMENT 15-M
Crònica 08/11/2011

El jutge permet que els desnonats es quedin a viure al bloc ocupat

El jutge no veu delicte en l'ocupació d'un immoble al districte de Nou Barris, a Barcelona, per al reallotjament de persones desnonades. Ha arxivat la denúncia penal sense demanar-ne el desallotjament.

Maria Ortega
2 min
Joves indignats donen suport a les famílies desnonades que han ocupat el bloc de pisos del carrer Almagro, a Nou Barris.

Barcelona.El moviment 15-M es va anotar ahir els tres punts en la defensa de l'edifici ocupat al carrer Almagro, al districte de Nou Barris de Barcelona, per reallotjar-hi famílies desnonades. El jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona ha decidit arxivar la denúncia penal presentada per Cajamar, propietària de part de l'immoble, perquè no creu que els inquilins actuals hagin comès cap delicte d'usurpació i, per tant, rebutja acordar-ne el desallotjament.

Les deu famílies que s'hi han anat instal·lant -després de rebre l'aval de l'assemblea i com a situació provisional- hi podran continuar vivint, de moment, sense data límit. La propietat, però, podrà recórrer aquesta interlocutòria i agafar-se a la via civil per mirar d'expulsar els ocupants d'aquest bloc, que ja s'ha erigit com a símbol de la lluita dels indignats en matèria d'habitatge. Hi van entrar després de la multitudinària manifestació del 15 d'octubre amb la intenció manifesta d'ampliar aquest model de lluita a altres barris. Ara tenen un aval.

El jutge, Miguel Ángel Tabarés, ha distingit la participació en els fets de dos grups de persones. D'una banda, les que van accedir a l'edifici el 15 d'octubre i que ara no fan ús dels pisos, sinó que "els gestionen i doten de contingut polític i reivindicatiu" i, de l'altra, les famílies que s'hi han instal·lat com a "única i provisional alternativa a la seva situació de carència absoluta de sostre". Considera , a més, que cap dels dos grups "no ha comès un atac rellevant a la propietat dels pisos". Es tracta, segons la interlocutòria, d'una situació nova respecte a la qual no hi ha jurisprudència, perquè ofereix un escenari diferent al que es dibuixa en totes les situacions relacionades amb el moviment okupa.

El jutge també ha tingut en compte que Cajamar -que va obtenir la propietat de la finca a finals del mes d'agost i després que la promotora Versus no pogués fer front al pagament de la hipoteca contractada - no va "oferir una versió clara sobre les seves intencions immediates" en els pisos que són de la seva propietat.

La decisió judicial va agafar ahir per sorpresa fins i tot les entitats que, des del primer moment, s'han bolcat en la defensa de l'edifici, que esperaven que el jutge atengués la demanda de la fiscalia i els donés el termini d'un mes per abandonar l'immoble de manera voluntària abans d'ordenar-ne el desallotjament. Salvador Torres, de l'associació 500x20 en defensa de l'habitatge digne a Nou Barris, explicava ahir que, amb aquest nou escenari, "l'Ajuntament i el Patronat Municipal de l'Habitatge haurien d'intervenir més que mai i assumir la gestió de l'edifici per permetre que continuï fent la funció de reallotjament de famílies en situació precària".

stats