Crònica 10/03/2012

Els bancs que permetin la dació en pagament rebran incentius

El govern espanyol aprova un decret llei que redueix els interessos de les famílies amb pocs ingressos que no poden pagar la hipoteca. Els bancs i caixes que flexibilitzin més el deute rebran incentius fiscals.

Joan Faus
2 min
El govern espanyol vol reduir els desnonaments d'habitatge, que afecten 150.000 persones.

MADRID.Incentius fiscals a canvi de perdre diners flexibilitzant les condicions hipotecàries de les desenes de milers de persones que no poden pagar els deutes als bancs i estan en perill de ser desnonades. Aquesta és l'oferta que va presentar ahir el govern espanyol al sector financer perquè se sumi a un codi de bones pràctiques per acabar amb el drama dels desnonaments d'habitatges, que des del 2008 afecten més de 150.000 persones. El codi permet com a últim recurs entregar el pis per saldar el deute.

Qui hi pot optar?Famílies amb tothom aturat

El decret llei que va aprovar l'executiu estableix una sèrie de mesures retroactives a les quals podran optar aquelles famílies que tinguin tots els seus membres a l'atur -eren 1,5 milions a finals del 2011- i una quota de la hipoteca superior al 60% dels seus ingressos nets conjunts.

L'habitatge que hagi de ser embargat haurà de ser l'únic de la família i no podrà costar més de 200.000 euros en les ciutats de més d'un milió d'habitants, 180.000 en les de més de mig milió, 150.000 en les de més de 100.000 i 120.000 en les de menys. És un límit baix. Segons el portal Idealista, actualment un pis de 60 metres quadrats a Barcelona té un preu mitjà de 284.760 euros, informa Beatriz Arias. A més, si l'habitatge es va comprar abans de la crisi, el preu és molt superior.

Què reben les famílies?Menys interessos i més temps

D'una banda, el decret fixa per llei que els interessos moratoris dels habitatges seran com a màxim l'interès previ més un 2,5%. De l'altra, les entitats que se sumin al codi de bones pràctiques donaran tres fases d'ajuda. En primer lloc, una reestructuració del deute: un període de carència de quatre anys en el qual només es paga capital. També s'amplia fins als 40 anys el període de pagament de la hipoteca i es limita el tipus d'interès a l'Euríbor més un 0,25%.

Si passats dotze mesos les mesures són insuficients i la hipoteca segueix superant el 60% dels ingressos, el banc podrà rebaixar part del deute o saldar-lo quedant-se amb el pis. Finalment, la dació en pagament serà obligatòria si fracassa el descompte. En aquest cas, les famílies podran seguir vivint un mínim de dos anys pagant una renda anual corresponent al 3% del valor del deute pendent.

Beneficia els bancs?Reben incentius fiscals a canvi

El codi és voluntari per a les entitats però si s'hi sumen és per a un mínim de dos anys. A canvi podran deduir en l'impost de societats les pèrdues en què incorrin amb les mesures, segons va explicar ahir el ministeri d'Economia. També tindran descomptes del 50% en el cost dels tràmits efectuats. El govern central comunicarà quines entitats s'han sumat a la iniciativa. El sector, però, va reaccionar amb fredor.

stats