Crònica 29/11/2011

El perquè de la desconfiança

1 min

1. Les formacions islamistes representen un perill per al procés democratitzador?2. Per què sorgeixen amb tanta força després de la Primavera Àrab?

Joan B. Culla. (Professor d’història contemporània de la UAB)

  1. Els moviments polítics basats en la religió m'inquieten perquè no poden reformar-se o rectificar la seva doctrina. Els partits islamistes basen la seva ideologia en la paraula de Déu i no hi ha cap líder terrenal que ho pugui contradir. Les formacions que han guanyat a Tunísia o al Marroc hauran de pactar amb altres partits i adaptaran el seu programa, però la seva ideologia es mantindrà.
  2. Les societats que han liderat les revolucions al món àrab són societats que encara no han fet la cadena de revolucions que va fer Europa des del segle XVI al XX. En aquestes societats la religió domina la consciència i la vida social i és normal que en processos democràtics sorgeixi la realitat dels partits islamistes.

Laura Feliu (Professora de relacions internacionals de la UAB)

  1. L'islamisme s'ha transformat de manera important des dels anys 70, quan des de posicions extremistes es demanava la constitució d'un estat islàmic i l'aplicació de la xaria. Les experiències de liberalització política i econòmica han permès el sorgiment d'una classe mitjana pietosa que s'ha aliat amb els islamistes. Això i la integració parcial en el joc polític ha portat a una moderació del seu programa, que continua, però, sent molt conservador.
  2. L'islamisme no ha sorgit amb força ara, està present com a ideologia d'oposició des dels setanta. Els islamistes no han encapçalat les protestes, però els han beneficiat perquè són moviments organitzats i no han tingut experiències de govern.
stats