Crònica 05/10/2011

El pessimisme s'instal·la en la societat espanyola

Els espanyols són pessimistes sobre el futur econòmic de l'Estat. L'enquesta del CIS indica que la confiança de remuntar i les expectatives de futur han caigut als nivells de la segona meitat del 2010.

Miquel Codolar
2 min
El pessimisme s'instal·la en la societat espanyola

Madrid.Els espanyols no creuen que amb una renovació de polítics al capdavant de l'executiu espanyol la situació econòmica millori. Les propostes dels candidats no generen optimisme. No només això, sinó que des que ha començat la precampanya el pessimisme s'ha instal·lat. L'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) que es va fer al setembre així ho demostra. S'ha d'anar fins al desembre passat per trobar unes expectatives tan baixes com les actuals i fins al juny de l'any passat per a trobar la mateixa desconfiança. La situació present no es veia tan malament des de principis del 2009.

Els espanyols no només apunten que la situació econòmica està malament, sinó que creuen que no ha tocat fons. Els que afirmen que anirà a pitjor durant els pròxims dotze mesos suposen sis punts més que al juliol, i passen a ser un de cada tres, del 25,6% al 32,9%. En canvi, només el 16,8% pronostiquen que l'economia haurà millorat el setembre del 2012, quatre punts menys que al juliol. La situació actual és dolenta o molt dolenta pel 81% dels enquestats, i només l'1,5% la qualifica de bona o molt bona.

La lluita contra l'atur, prioritària

L'atur continua com a principal preocupació per als espanyols, tot i que amb un lleu descens. És el problema més greu segons el 61,8% dels 2.465 ciutadans entrevistats, amb un punt menys que al juliol. Una gran majoria, el 71,3% dels ciutadans, diuen que la lluita contra l'atur ha de ser el principal objectiu de la societat a la pròxima dècada. Alfredo Pérez Rubalcaba i Mariano Rajoy en poden prendre bona nota. Les dificultats econòmiques són el segon problema pel 18% dels espanyols, un punt més que al juliol.

La classe política i els partits polítics són la tercera dificultat de l'Estat, segons van lamentar el 6,8% dels enquestats, un percentatge que ha baixat des del 8,1% del juliol. Seguidament hi ha la crisi de valors, la inseguretat ciutadana i els problemes relacionats amb la qualitat del lloc de treball (6%). La sanitat i els joves (5%) precedeixen l'educació i l'habitatge (4%). Les pensions (3%), les drogues, ETA, la justícia, els problemes socials i els serveis públics (2%) estan a la cua.

Entre la butxaca i els serveis

Els espanyols es mostren dividits quan se'ls pregunta si prefereixen pagar més impostos per tenir més prestacions o pagar menys a Hisenda, encara que això els suposi perdre part dels serveis. És lleugerament superior el percentatge de ciutadans que estan disposats a tributar més per tenir més bons serveis. Aquesta és l'opinió del 41,3%, mentre que el 39,5% aposten per rebaixar els impostos encara que això suposi reduir la despesa pública en prestacions i serveis.

El CIS també pregunta quina implicació ha de tenir l'Estat per garantir el benestar dels ciutadans. Un 67,1% consideren que el govern espanyol és "responsable del benestar de tots" i que per tant està obligat a ajudar a solucionar els seus problemes. El 21,3%, en canvi, diuen que l'Estat només ha de ser responsable dels més desfavorits. Per el 7,9%, els ciutadans han de ser els responsables del seu propi benestar i els seus problemes.

stats