EVOLUCIÓ DE L'IPC
Crònica 12/03/2011

El petroli fa pujar la inflació al nivell del 2008

Redacció
2 min

Barcelona.La inflació va pujar un 0,1% al febrer a Catalunya, fins al 3,6%, a causa de l'increment del preu dels carburants, la benzina i l'energia, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). És la xifra més elevada des de l'octubre del 2008. Aquesta tendència ha provocat l'increment dels capítols de transport i la vivenda, que acumulen una variació anual del 9,9% i el 8%, respectivament.

Pel que fa a l'evolució mensual, el transport va pujar un 0,8%; el grup d'altres béns i serveis, un 0,6%; lleure i cultura el mateix percentatge, i vivenda, un 0,3%. Per veure l'estancament del consum, l'increment de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics) va ser de dues dècimes respecte del mes anterior, fet que va situar la taxa interanual en el 1,8%. En el conjunt d'Espanya, l'IPC va augmentar tres dècimes i es va situar, igualment, en el 3,6%, mentre que respecte al mes anterior l'increment va ser d'una dècima. Els preus van pujar a totes les comunitats autònomes, a excepció de Cantàbria, on l'IPC va caure un 0,1%. Va augmentar en major mesura a Astúries i les Balears, a totes dues amb increments del 0,3%, dues dècimes més que la mitjana estatal.

La patronal Pimec es va queixar a través d'un comunicat del diferencial respecte a la Unió Monetària (UM), que és d'un punt percentual, situació a què cal afegir unes previsions de creixement més petites i una taxa d'atur del 20,3%. En el mateix sentit es va expressar la Unió de Consumidors d'Espanya (UCE). La federació d'autònoms (ATA) va afegir que la situació econòmica a Espanya pot agreujar-se si pugen els preus dels tipus d'interès.

D'altra banda, CCOO va assegurar que l'increment dels preus no es deu als costos salarials i, per tant, "fa totalment necessàries les clàusules de revisió salarial dels convenis col·lectius, que garanteixen el poder de compra dels salaris. L'altre sindicat majoritari, la UGT, va destacar amb una nota que l'increment dels marges empresarials en alguns sectors estratègics també ha estat una de les causes de la puja dels preus.

stats