Crònica 23/08/2011

Les petrolieres pugen a la borsa a l'espera de la nova etapa

Ignasi Pujol
1 min

Barcelona.La petroliera espanyola Repsol va pujar ahir a la borsa un 2,78% davant del previsible enderrocament imminent de Muammar al-Gaddafi. La companyia concentra el 4% de la seva producció al país nord-africà, que es va suspendre el 22 de febrer per la revolta. També van pujar a borsa la petroliera italiana Eni, l'austríaca OMV, la noruega Statoil, la francesa Total, BP i Shell.

El preu del barril de Brent (el de referència a Europa) va caure un 0,29%, fins als 108,36 dòlars per barril. La perspectiva d'una caiguda del règim de Gaddafi va arribar a provocar una caiguda del preu del cru del 3% durant la jornada, ja que d'aquesta manera augmentarien les exportacions de petroli de Líbia.

La revolta dels darrers sis mesos ha restringit la producció de petroli d'aquest país, dels 1,6 milions de barrils diaris (prop d'un 2% de la producció mundial) als 53.000 barrils, segons l'Organització Mundial de Països Exportadors de Petroli (OPEP). Però quan passaven les hores, ja no semblava tan imminent el canvi de cicle a Líbia i els experts coincidien a asse nyalar que la recuperació de la producció es prolongaria durant mesos, fet que va provocar la moderació de la caiguda del preu del cru. Líbia exporta el 85% del seu petroli a Europa, principalment a Itàlia. El país produeix el 9,6% del petroli que importa Espanya i el 2,1% del gas.

stats