CRÈDIT EMPRESARIAL
Crònica 19/10/2011

El 80% de les pimes tenen problemes per finançar-se

Vuit de cada deu pimes asseguren que les condicions per accedir a un crèdit s'han endurit en el tercer trimestre. Aconseguir els diners que garanteixen l'activitat diària és més difícil i més car.

Elena Freixa
3 min

Barcelona.La falta de liquiditat és l'amenaça més greu en el dia a dia de les petites i mitjanes empreses. Les entitats financeres van posar traves a vuit de cada deu sol·licituds de crèdit rebudes entre el juliol i el setembre, segons una enquesta conjunta entre les cambres de comerç i l'Institut de Crèdit Oficial (ICO). Això equival a més de 869.000 empreses a tot l'Estat, de les quals 111.000 (un 13%) van acabar sense obtenir el finançament que demanaven. En la majoria dels casos, el motiu per no autoritzar el préstec era la manca de garanties.

De totes maneres, aquelles empreses que sí que van rebre un crèdit el van obtenir amb unes condicions més dures. Les empreses afirmen que les garanties i avals exigits van créixer i que, en un 48% dels casos, els bancs van requerir fins i tot que l'empresari respongués amb garanties personals. A més, set de cada deu pimes van assegurar que tant els interessos del préstec com les despeses i comissions van ser superiors. El 90% de les sol·licituds es van fer per finançar l'activitat diària (pal·liar la necessitat de circulant), mentre que només una minoria va demanar finançament per fer noves inversions.

En l'últim any, el nombre d'empreses que han intentat obtenir finançament de tercers s'ha reduït en deu punts. L'enquesta de les cambres comptabilitza que, tot i així, un 65% de les pimes espanyoles (985.000 empreses) van intentar accedir a alguna font de finançament. L'ICO va ser una de les opcions per al 41% dels demandants de crèdit, un percentatge que no para de pujar des de l'esclat de la crisi el 2009. Amb la mediació de l'ICO, el 86% d'aquestes empreses va obtenir crèdit, tot i que no sempre van aconseguir l'import demanat. En un 35% dels casos, els diners concedits va ser inferiors al que volia l'empresari.

Més enllà de la banca tradicional i les línies de l'ICO, els altres instruments per captar recursos van continuar sent molt minoritaris entre les pimes. Un 3,5% de les empreses van escollir la via del capital risc, que va servir per cobrir només un 21,2% de les seves necessitats de finançament. L'opció dels business angels va ser la solució només en un 0,9% dels casos.

L'entrebanc de la morositat

Les restriccions financeres entre les empreses implica que hagin augmentat les dificultats tant per cobrar com per pagar. I aquest endarreriment de les factures empitjora la situació de les pimes. Nou de cada deu han patit aquesta situació en els últims tres mesos i el retard mitjà en cobrar les factures dels clients s'apropa ja als cinc mesos.

L'escenari empitjora en el cas de les empreses que esperen cobrar de les administracions públiques. Un 71%, és a dir, 185.000 pimes a tot l'Estat, van declarar tenir problemes perquè el sector públic pagui les factures. Els endarreriments són de gairebé sis mesos de mitjana i la situació és especialment preocupant en el cas de les administracions locals i autonòmiques.

De fet, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha reconegut davant dels empresaris l'incompliment de la llei de morositat (impulsada en el seu dia per CiU) per part de les administracions. Dilluns passat, durant la gala dels empresaris del metall, Mas va dir que l'objectiu és acabar la legislatura complint el pagament a 30 dies i 45 dies que preveu la llei per alleugerir els problemes de tresoreria de les empreses. Tot i defensar que la situació de Catalunya és millor que la d'altres comunitats autònomes, Mas va reconèixer que falta molt per tenir uns terminis de pagament en línia amb Europa.

stats