SECTOR IMMOBILIARI
Crònica 17/03/2011

El preu dels pisos ha de caure un 50% segons l'exministra d'Habitatge

Redacció
2 min
María Antonia Trujillo diu que a Espanya hi ha estoc de vivendes per als pròxims deu anys.

BARCELONA.El preu dels pisos ha de baixar perquè si no "no es vendrà res". Així ho creu María Antonia Trujillo, ministra d'Habitatge entre el 2004 i el 2007. En la seva opinió, fins ara "els preus no han baixat gairebé gens" i haurien de caure un 50% respecte als màxims que van assolir a finals del 2006. Actualment, afirma, els preus no pujaran perquè "Espanya té un 20% d'aturats" i la gent amb capacitat de compra no té urgència per fer-ho i esperarà que els preus baixin.

En una entrevista amb el portal immobiliari Idealista, l'exministra explica que actualment a Espanya hi ha prou vivenda construïda per abastir el mercat durant els pròxims deu anys i prou sòl requalificat per als pròxims vint anys. "Espanya, avui en dia, no té necessitat de construir res més", assegura Trujillo.

Sobre la seva responsabilitat en la bombolla immobiliària que es va generar durant els anys previs a la crisi, l'exministra assumeix la seva part de responsabilitat però també en culpa tota la societat: "Aquí vivia de l'habitatge des del ciutadà corrent fins al polític o el periodista; tothom en vivia perquè era un mercat especulatiu". I afegeix: "No tota la culpa era dels polítics, sinó de tots, des dels mitjans de comunicació fins al sector financer, perquè ningú volia que el mercat de l'habitatge caigués, ni tan sols que es regulés, i és una realitat".

Durant l'entrevista, María Antonia Trujillo es posiciona a favor de la dació -la fórmula jurídica que permet saldar les hipoteques entregant les claus del pis- sempre que la hipoteca cobreixi entre el 80 i el 100% de la vivenda. De fet, assegura haver-ho plantejat al consell de ministres quan era al govern, però que Pedro Solbes, aleshores vicepresident econòmic, "no ho veia" i es va acabar rebutjant.

Trujillo, finalment, alerta que si el Banc Central Europeu apuja els tipus d'interès (cosa que previsiblement farà a l'abril, segons va anunciar la setmana passada) la situació de l'habitatge a Espanya empitjorarà i que no es tornarà a la normalitat fins que no s'absorbeixi tot l'estoc immobiliari.

stats