ALIMENTACIÓ
Crònica 22/02/2012

La plantilla de Panrico vota 'sí' a abaixar-se el sou

Elena Freixa
2 min

BARCELONA.Els treballadors de Panrico van votar ahir a favor de rebaixar-se el sou, com proposava el Govern, per garantir que no tanqui la fàbrica de Santa Perpètua de Mogoda. La participació de la plantilla va ser del 56% -van votar 353 treballadors- i el sí a les retallades es va imposar amb el 90% dels vots. El sindicat unitari al comitè d'empresa, CCOO, no va donar suport al referèndum i de moment manté la convocatòria de vaga per a aquest dijous.

La direcció de Panrico va emetre un comunicat en què assegurava que la fàbrica catalana "es pot salvar" si el pla per reduir sous queda reflectit en el text del conveni col·lectiu. L'empresa va lamentar l'elevada abstenció a la fàbrica, on ahir es van registrar gairebé una cinquantena de baixes mèdiques, coincidint amb la consulta a la plantilla. La UGT, majoritària al comitè que agrupa tots els centres de producció del grup Panrico a Espanya, sí que va donar suport explícit a la mesura després de la votació dels treballadors. A les urnes hi estaven cridats els 600 treballadors de l'empresa a Catalunya, tant els 400 de la fàbrica com els de la resta d'oficines de Barcelona i Esplugues.

El que es va sotmetre a votació va ser el pla proposat pel Govern, que va exercir de mediador en les converses entre empresa i sindicats les últimes setmanes. La proposta consisteix en una reducció de sous del 15% de mitjana i la garantia que el sou mínim a la fàbrica no baixarà de 26.000 euros anuals. L'estratègia consistirà a indemnitzar els treballadors amb un total de 3,5 milions d'euros que serviran per comprar a cada treballador el conjunt de complements salarials que ha anat acumulant a força d'anys a la planta i d'unes condicions que, segons Panrico, són insostenibles en l'actual situació financera del grup. La rebaixa de sou vindrà de la supressió d'aquests complements i no del sou base, que es mantindrà. L'acord també preveu fer unes 35 prejubilacions a Santa Perpètua.

Panrico, que arrossega unes pèrdues de més de 200 milions d'euros, es compromet a partir d'ara a garantir el futur de la fàbrica catalana, la més emblemàtica del grup.

stats