MANIFESTACIÓ
Crònica 29/01/2012

La pluja no frena les protestes

La pluja poc abans de la marxa no evita que els contraris a les retallades protagonitzin una nova protesta amb milers de persones. En aquest cas, però, la divisió entre els manifestants s'ha fet evident.

Roger Tugas
2 min
Milers de persones van omplir la Via Laietana. El bloc de l'FSCat i el de la plataforma de sindicats, entitats i partits reunien quantitats similars de manifestants.

BARCELONAEls carrers de Barcelona van viure ahir una nova jornada en què milers de persones van clamar contra la política d'austeritat dels governs i el poder dels mercats, i a favor dels serveis públics i l'estat del benestar. El ball de xifres va tornar a fer acte de presència i on la guàrdia urbana veia 20.000 manifestants els organitzadors en comptabilitzaven fins a 150.000. Per donar una idea de la magnitud de la protesta, quan l'últim bloc sortia de plaça de Catalunya la capçalera ja havia arribat a la Delegació del govern espanyol de pla de Palau, amb tota la Via Laietana plena. Els manifestants i els blocs, però, es distribuïen de manera esponjada. Els organitzadors celebraven l'afluència rebuda, en especial perquè poc abans d'iniciar el trajecte queia un petit xàfec que amenaçava de tornar.

Tanmateix, la manifestació en realitat eren dues, una rere l'altra, amb objectius similars però també amb diferències profundes. Al capdavant s'hi va situar la marxa del Fòrum Social Català (FSCat), que com cada any i coincidint amb la cimera de Davos reuneix centenars de persones per debatre sobre un altre món possible. No duien pancartes ni sigles. Darrere s'hi situava la plataforma Prou Retallades!, liderada per CCOO i UGT i amb el suport de desenes d'entitats i de la majoria de partits de l'oposició -PSC, ICV-EUiA, ERC, SI i C's-, que van dur els primeres espases a la pancarta.

Malgrat que les dues manifestacions protestaven contra les reformes amb motiu de la crisi i reunien una quantitat similar de persones, la unitat va ser impossible. "Molta gent no se sent còmoda al costat dels grans sindicats amb tot el que ha passat últimament", explicava la portaveu de l'FSCat, Eulàlia Reguant, en relació amb el suport de CCOO i UGT a l'augment de l'edat de jubilació i del recent acord de moderació salarial. De fet, durant el recorregut es van deixar veure pintades i pancartes contra el seu "pactisme".

Sense altaveu, per la pluja

La divisió no va frenar que milers de persones plantessin cara a l'amenaça de pluja, que es va emportar com a premi de consolació l'absència d'equips de so per evitar ensurts. Els xiulets i els càntics localitzats, per tant, van agafar el relleu, tot i que el manifest final de l'FSCat, llegit pel president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, va quedar descafeïnat en no poder-se escoltar més enllà de les primeres files. "Passem de la indignació a l'acció. No a la dictadura financera! Aturem les retallades!", acabava el parlament.

Uns quants metres enrere, els antics socis del tripartit aprofitaven per carregar contra el Govern. El portaveu del PSC, Jaume Collboni, denunciava que "la dreta que governa a Espanya i Catalunya aprofita les pressions dels mercats per desmantellar l'estat del benestar", i el líder d'ICV, Joan Herrera, lamentava que Artur Mas "retalla més que ningú i genera més atur que ningú". Finalment, el president d'ERC, Oriol Junqueras, carregava contra els "abusos" del sector bancari i les grans empreses, però també contra "l'espoli fiscal".

stats