OPERACIÓ SORTIDA
Crònica 23/04/2011

La pluja i el mal temps aigualeixen la Setmana Santa

L'operació sortida ha estat més tranquil·la del que és habitual ja que el mal temps ha fet disminuir els desplaçaments. Tot i així, avui pot ser un dia de força mobilitat a causa de la diada de Sant Jordi.

L.bonilla / M.bernis
2 min
La Setmana Santa va començar amb xàfecs i davant les previsions, molts van optar per quedar-se a casa. A la imatge, Sitges.

BARCELONA.El mal temps ha fet canviar molts plans de vacances i la segona fase de l'operació sortida de Setmana Santa ha estat més tranquil·la del que és habitual. Ahir van sortir de l'àrea metropolitana de Barcelona uns 320.000 vehicles, un 80% dels previstos. De fet, la mobilitat s'ha reduït un 9% respecte a l'any passat ja que la meteorologia ha fet disminuir els desplaçaments en cotxe. "El temps fa que la gent s'ho prengui amb més calma i que aquells que no tenien lligades les vacances potser hagin decidit quedar-se a casa", deia ahir el director del Servei Català de Trànsit, Joan Aregio. Les pluges, però, van ser menys abundants del que es preveia.

Si bé a les Terres de l'Ebre es van superar els 30 litres per metre quadrat, en general les precipitacions no van passar dels cinc litres. Això sí, el dia va ser gris arreu.

No hi va haver retencions, ni tan sols a l'AP-7, que sempre és la que concentra més trànsit i només es va registrar una mica de cua al peatge de Martorell.

La incògnita de Sant Jordi

Pel que fa a l'operació tornada, Aregio també espera que sigui tranquil·la, malgrat que tornaran de cop a l'àrea metropolitana de Barcelona tots els vehicles que han marxat esglaonadament durant dos caps de setmana. En total, entre el passat cap de setmana i aquest hauran sortit entre 850.000 i 875.000 vehicles, uns 40.000 menys dels previstos.

Aregio confia que la supressió dels peatges troncals del Vendrell i de Tarragona, que fins ara provocaven retencions, facilitin la tornada. Un altre element nou és la coincidència de Sant Jordi amb Dissabte Sant, cosa que no passava des de feina onze anys. "Hi ha gent que potser torna abans per viure el Sant Jordi a casa, fet que pot esglaonar la tornada", afirmava Aregio.

Pel que fa a la meteorologia, avui s'espera que surti el sol a estones, però el temps continuarà molt insegur. Al matí seran pocs els ruixats i, a priori, només al Pirineu, a l'Empordà o en algun punt de la Costa Daurada caldrà obrir el paraigua.

A la tarda, els ruixats seran molt més probables a les comarques interiors, a la Catalunya Central i fins i tot pot arribar a ploure al Vallès, al Penedès o a d'altres àmbits prelitorals. Sempre seran xàfecs breus. Res ha de canviar de cara a diumenge i dilluns. El temps típic de primavera continuarà: als matins hi haurà clarianes però a les tardes els xàfecs i tronades de poca durada afectaran molts indrets, sobretot les comarques interiors i de muntanya. Aquesta dinàmica es pot allargar gairebé tota la setmana vinent.

Accident aparatós

Tot i el descens de la mobilitat, des que va començar l'operatiu de Setmana Santa hi ha hagut set víctimes mortals, quatre menys que l'any passat. El principal accident que es va registrar ahir va ser un xoc múltiple amb tres camions implicats a la N-340, a Amposta. Tot i l'aparotositat de l'accident, no hi va haver ferits. No obstant això, es va haver de tallar la carretera durant unes hores. Aregio va aprofitar per demanar prudència i va advertir de l'augment dels accidents amb vehicles de dues rodes.

stats