NORUEGA VIOLÈNCIA EXTREMISTA
Crònica 26/07/2011

La policia, en el punt de mira

L'opinió pública noruega es pregunta ara per què la policia va trigar una hora i mitja a arribar a l'illa del tiroteig. L'autor de la massacre, Anders Behring Breivik, va declarar ahir que tenia còmplices.

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
De 93 a 76 víctimes Milers de noruecs van sortir ahir al carrer per condemnar l'atac. La policia d'Oslo va rebaixar el nombre de víctimes a l'illa d'Utoya.

Barcelona.Després del xoc inicial per la tragèdia, Noruega es comença a preguntar ara què va fallar divendres perquè una sola persona pogués actuar amb impunitat total durant una hora i mitja a l'illa d'Utoya. Anders Behring Breivik, autor confés de l'atemptat d'Oslo, va disparar a tothom que es va trobar mentre un sol helicòpter inspeccionava què passava i els cossos de seguretat intentaven aconseguir una barca.

La policia noruega està en el punt de mira, acusada de no actuar amb prou celeritat i obviar un possible atac. Els seus portaveus van posar de manifest ahir la seva descoordinació rebaixant el nombre de víctimes de 93 a 76. 68 al campament d'estiu del Partit Laborista i 8 (una més) en l'explosió d'un cotxe bomba a les seus del govern d'Oslo.

L'assassí no va actuar sol

Mentre l'opinió pública es començava a preguntar sobre l'actuació policial, Breivik compareixia davant del jutge a porta tancada "per no entorpir la investigació". Vestit amb un jersei vermell -la policia no li va concedir el desig d'anar vestit d'oficial de l'exèrcit- i amb barba de tres dies, arribava a l'audiència on desenes de persones l'esperaven per escridassar-lo. L'autor confés de la matança havia assegurat divendres que havia organitzat sol el doble atac, però davant del jutge que porta el cas, Kim Kim Heger, va al·legar que havia tingut el suport de "dues cèl·lules més". Així ho va afirmar Heger en una roda de premsa després de la vista, en què va afegir que Breivik, tot i haver confessat els fets, no es declarava culpable perquè no entenia de què se l'acusava. Els seus arguments: "salvar l'Europa Occidental d'una invasió de l'islam", lluitar contra el "marxisme cultural" i evitar que el Partit Laborista -que governa a Noruega- reclutés nous joves.

En definitiva, l'assassí volia "donar un senyal important ", un senyal que la policia creu que era compartit per més gent. De moment, el jutge ha decretat que Breivik passi vuit setmanes a la presó, quatre de les quals aïllat tant de visites com de correu. Es preveu que el judici no sigui fins d'aquí un any.

La policia noruega està bastant convençuda que l'autor dels atacs no podia haver actuat sol. Per això, a part de la investigació a Noruega, se n'ha obert una altra a Polònia. Breivik va comprar fertilitzants -que presumptament hauria fet servir després per fabricar la bomba- per internet a un empresari de Wroclaw, que ja ha acceptat col·laborar amb la policia. D'altra banda, també se segueix el rastre d'una organització templera formada per membres de l'extrema dreta al Regne Unit. L'entitat es va crear el 2002 i Breivik n'hauria format part, però de moment no se'n saben més detalls.

Un crit a la tolerància

Més de cent mil noruecs van sortir ahir al carrer per condemnar els atacs. Anomenada "la marxa de la rosa", la convocatòria es va convertir en un clam a favor de la tolerància a Noruega. El primer ministre, Jens Stoltenberg, va tornar a subratllar que la matança els canviarà com a país però que cal seguir pel camí de la democràcia. Per això el Parlament ha acordat que l'inici de la campanya per a les eleccions del 12 de setembre s'ajorni fins a mitjans d'agost.

Les condemnes també arriben de la família de Breivik. El pare de l'assassí -amb qui no es veu des del 1995- va declarar ahir a la televisió noruega TV2, des del sud de França, on viu: "Hauria estat millor que s'hagués tret la vida. Quan penso en el que ha passat, sento vergonya. No puc entendre com ha pogut passar". De moment, dos psiquiatres analitzaran el cas de Breivik.

stats