Crònica 03/08/2011

"La política d'austeritat continuarà"

Poc marge de millora de l'economia i uns pressupostos que seguiran marcats per les polítiques d'estalvi. La radiografia que fa el Govern per al 2012 apunta a un nou pacte amb el PP pels pressupostos.

S.g.
2 min
El portaveu del Govern, Francesc Homs, i la líder del PP, Alícia Sánchez-Camacho,  el 22 de juliol, quan es van fer la foto pactant l'acord per impulsar un pla d'ocupació.

Barcelona.El Govern no albira per al 2012 una perspectiva econòmica gaire millor que la d'aquest any i ja avisa que això es traduirà en una continuïtat de la política de contenció en els pressupostos. Per tant, si els comptes hereten la naturalesa i el caràcter dels actuals, tot apunta que la "geometria variable" que abandera Artur Mas haurà de tornar a aixoplugar-se al PP. Són anys "durs", va recordar el president, i això de vegades comporta també fotos que els nacionalistes catalans voldrien evitar. "No hem triat el PP com a aliat dels pressupostos amb la voluntat d'entendre'ns només amb ells", va defensar un Mas desitjós de tenir més aliats.

El president va advertir ahir que encara no hi haurà "gaires alegries" l'any que ve, i que no serà fins al 2013 quan les perspectives millorin i comenci a veure's per fi la llum al final del túnel. Les polítiques d'estalvi seguiran imposant-se a totes les àrees i Salut no en quedarà exclosa. Tot i que la reducció no serà "equivalent a la d'aquest any", Mas va deixar la porta oberta a retallar sense "perdre qualitat assistencial".

Un Govern amb "coratge"

Malgrat aprovar per força major els primers pressupostos decreixents de la democràcia, el grau d'exigència del Govern es manté alt. Mas va emfatitzar que el fet que hi hagi menys diners no ha de ser una excusa "per lamentar-se cada dia i deixar de fer coses". De fet, en el balanç dels set primers mesos de la legislatura, el president va lloar el "coratge" d'un Govern que "ha posat la cara i ha rebut bufetades", però que ha hagut de fer el que calia perquè el país no "caigués al precipici i la bancarrota" i, com a conseqüència, "s'esfondrés l'estat del benestar".

El Govern ha fet un ús continu i estricte de la triple A -austeritat, aprimament i agilitat- que va anunciar CiU al seu programa electoral i ahir, abans de marxar de vacances, va tancar alguns capítols més: la supressió o fusió de 64 de les 275 entitats públiques, els criteris restrictius de contractació i la cinquena llei òmnibus, que incideix directament en l'aprimament de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. De fet, va provocar una picabaralla amb el PSC. Joaquim Nadal va exigir una rectificació i va demanar aclarir si es trenca o no el pacte d'investidura, que contemplava que qualsevol reforma de la CCMA es faria conjuntament entre CiU i PSC.

Mas no es va estar de recordar el calvari al qual ha hagut de fer front durant l'inici de la legislatura: dèficits no calculats, un govern espanyol "que no paga el que deu" i que colla perquè els pressupostos siguin encara més restrictius, una difícil reconducció de les finances de la Generalitat i l'aprovació de pressupostos decreixents. El president va fer una valoració positiva de la gestió feta per la seva tripulació en aquest context de temporals, una visió que no va ser compartida per l'oposició. Mentre que el PSC li va retreure que no s'havia reduït el deute, el PP exigia més celeritat en l'aplicació de les mesures contra la crisi i ICV-EUiA assenyalava "l'obsessió malaltissa" per les retallades. Cadascú cenyit al seu guió.

stats