Crònica 11/04/2011

El pols de CiU i el PSC pel Pirineu s'intensifica

Núria Castells
2 min

La disputa per la capitalitat i les grans infraestructures, i el pols per l'hegemonia entre CiU i el PSC marquen l'agenda electoral de la vegueria de l'Alt Pirineu i Aran. La divisió de les forces independentistes també podria passar factura en alguns municipis on fa quatre anys ERC va obtenir resultats més que notables.

A la Cerdanya la principal novetat d'aquestes municipals és que Esquerra no es presentarà sola a Puigcerdà sinó integrada a Endavant Cerdanya, que agrupa militants republicans, de Reagrupament i independents. El cap de cartell, però, serà l'actual alcalde, el republicà Joan Planella, un històric d'ERC.

Al Pallars Sobirà l'alcalde històric convergent de Sort i diputat al Parlament, Agustí López, no repetirà com a candidat. El relleva després de vint anys al càrrec el seu número dos. Fa quatre anys CiU va refermar la majoria absoluta a la capital i el PSC va guanyar alcaldies i va aconseguir el govern comarcal gràcies a acords amb ERC i ICV.

Al Pallars Jussà la situació és a la inversa (els socialistes governen amb una posició forta a Tremp, la capital, i CiU ho fa al Consell Comarcal amb ERC). En aquests comicis ERC s'ha unit a Solidaritat a Tremp, on també es presentarà en solitari RCat. CiU aposta fort per l'alcaldia de Tremp amb la candidatura de Joan Ubach, que intentarà redreçar la desfeta de la coalició en el si del consistori (els seus quatre regidors van donar-se de baixa del partit) i arrabassar el poder al socialista històric Víctor Orrit.

A l'Alt Urgell la principal batalla serà a la Seu d'Urgell, on CiU vol obtenir l'alcaldia en solitari amb el seu candidat i diputat, Albert Batalla. A l'Alta Ribagorça CiU i el PSC mantenen un pols d'alternança, a partir de les dues majories absolutes dels anteriors comicis, de CiU al Pont de Suert amb Albert Alins i del PSC a la Vall de Boí (Perelada va passar de CiU al PSC pocs dies abans de les eleccions). Ara CiU vol recuperar el Consell que va perdre fa quatre anys després de gairebé vint anys d'hegemonia comarcal.

A la Vall d'Aran l'aprovació de la nova llei d'Aran és la condició indispensable perquè el territori se senti a gust en la divisió territorial de l'Alt Pirineu. El Consell General està governat per Unitat d'Aran (PSC), i la capital per CDA (CiU). El 22-M no només se celebren eleccions locals sinó també eleccions al Consell, i per tant totes dues formacions s'hi juguen molt. L'equilibri de poder està en joc.

stats