CRISI MODEL SOCIAL
Crònica 15/04/2011

Primer pols al Govern

Després que els treballadors del sector públic es plantessin ahir contra les tisorades, el president de la Generalitat, Artur Mas, va dir que en l'àmbit de la salut l'activitat es reduirà entre un 5% i un 10%.

Sara González / Maria Ortega
3 min
Primer pols al Govern

BARCELONA."Senyora Sanitat Pública. Descansi en pau. Artur Mas va ser el causant de la seva mort. Els ciutadans sortim al carrer per vetllar per ella". Un minut de silenci. Així entenen la tisorada del Govern els 10.000 treballadors -segons la Guàrdia Urbana- del sector públic que ahir van col·lapsar el centre de Barcelona en un clam que va tenir efectes immediats. Hores després el president de la Generalitat, Artur Mas, assegurava que s'ha "creat una alarma innecessària amb l'abast de les retallades a Salut" i insinuava que es podria reduir el grau de la tisorada fins a l'interval comprès entre el 5 i el 10 per cent: "Tota l'activitat l'hem de reduir en petits percentatges d'entre un 5% i un 10%". Fins ara, la conselleria de Salut havia parlat sempre d'una reducció pressupostària mitjana d'un 10%. Precisament aquesta xifra havia posat els gestors sanitaris en estat d'alerta, perquè consideren que retallar per sobre d'un 5% suposa posar en dubte la qualitat del servei. Mas va explicar, en declaracions a Catalunya Ràdio, que ens trobem en "un període d'ajustaments", però va fer una crida a la calma i, seguint les línies marcades per Boi Ruiz, va garantir que no es deixarà sense atendre cap urgència, cap visita a l'atenció primària o cap malaltia greu.

La falta de fe del sector, però, ja havia quedat clara hores abans durant la primera concentració unitària de treballadors de l'àmbit públic. La plaça de Sant Jaume va ser ahir un clam. I no perquè la República Catalana ressuscités 80 anys després, sinó perquè el sector entén que les retallades de CiU fan coixejar l'estat del benestar. Treballadors sanitaris, de serveis socials, jutges i mestres van plantar cara al pla d'estalvi de l'executiu i van protagonitzar la primera gran manifestació contra el full de ruta del nou Govern. Han calgut poc més de 100 dies perquè els empleats públics plantin cara i hagin sortit massivament al carrer per llançar consignes com "NoCiU per a la salut" o "Conseller Boi Ruiz dimissió". La concentració va derivar en una marxa que va recórrer, entre segudes i càntics contra president i consellers, els carrers del centre i que va permetre que moltes de les persones que no havien aconseguit accedir a la plaça se sumessin a la manifestació. La marxa va continuar fins a la Via Laietana i un miler de persones van arribar a les portes del Parlament. La cosa, però, no s'atura aquí. I els sindicats ja han anunciat una nova manifestació per al pròxim 14 de maig a la plaça de Catalunya.

Les bates blanques van capitanejar la concentració d'ahir amb xiulets, crits i fotos de Boi Ruiz, que dimarts va fer una crida a la calma. No ha tingut credibilitat. El pla d'estalvi ha enervat tant el sector sanitari que desenes d'autocars amb personal dels principals hospitals del territori es van desplaçar fins a Barcelona. Juntament amb els mestres, que es van alçar contra la supressió de la sisena hora a l'escola pública, van cridar eixordadorament durant més de mitja hora.

"La intenció és clara: desballestar els serveis públics, deteriorar el seu funcionament i justificar-ne així la privatització", assegurava el manifest unitari que va llegir a la concentració la sociòloga Marina Subirats, que va denunciar que el discurs oficial que "tothom s'ha d'estrènyer el cinturó és radicalment fals". En aquest sentit van burxar els sindicats, que no van dubtar a senyalar amb el dit criminalitzador la supressió de l'impost de successions. "És una injustícia social. Es tracta de serveis que no es tornaran a recuperar", va lamentar el secretari general d'UGT. El seu homòleg de CCOO, Joan Carles Gallego, va afegir que les mesures afecten " les classes socials més baixes".

El front de l'oposició

La reivindicació del sector públic va ser esperonada pels partits de l'oposició, que van veure en la manifestació un argument de pes per rebatre la filosofia de les tisores de Mas. El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, acompanyat per la diputada Laia Ortiz i el cap de llista per Barcelona, Ricard Gomà, va instar el Govern a rectificar el pla d'ajust en la sanitat que "posa en risc el model actual". "No es pot retallar sense dialogar i pactar amb els sectors, agents i partits que volem continuar coresponsabilitzant-nos en la sostenibilitat i qualitat dels serveis", va etzibar la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, que va anar a la concentració amb l'exconsellera d'Acció Social Carme Capdevila. El PSC no tenia cap representant parlamentari a la protesta perquè va considerar que era el torn dels professionals i que no calia polititzar-la. Fins i tot el PP, que exigeix més estalvi a l'executiu, hi va assistir. La diputada María Llanos de Luna i la diputada al Congrés Eva García van marxar quan, després de la lectura del manifest, va sonar La Internacional i es va ovacionar la República. "Ha estat fora de lloc", lamentaven.

stats