CAP AL 20-N
Crònica 08/09/2011

Els populars prometen crear 3,5 milions de llocs de treball

Els populars van avançar que, amb la reforma fiscal que volen portar a terme si arriben a la Moncloa, aconseguiran resoldre gairebé del tot l'atur. El PP aposta per beneficiar els nous empresaris.

J.r.
2 min
Mariano Rajoy, president del PP, a la junta directiva del partit de dilluns.

Madrid.L'any 1982 el candidat socialista Felipe González va prometre crear 800.000 llocs de treball si guanyava les eleccions. Anys més tard va recomanar al president dels Estats Units, Barack Obama, que no assumís aquest tipus de compromisos públics perquè l'economia és imprevisible. Mariano Rajoy, que fins ara ha concretat poques propostes electorals, va decidir ahir fixar-se un repte: crear 3,5 milions de llocs de feina en quatre anys. La xifra de l'atur espanyol està per sobre dels 4 milions.

El PP, però, va deixar molt clar que no estava pensant en una acció directa de l'administració pública -que, guanyi qui guanyi, estarà marcada per l'austeritat-, sinó que vol fixar les condicions necessàries perquè els emprenedors puguin crear empreses i contractar personal. Segons va explicar el vicesecretari general de comunicació, Esteban González Pons, això passa per una reforma fiscal que "reorganitzi el sistema fiscal" per afavorir la competitivitat i augmenti la recaptació.

Menys traves

La idea dels conservadors respon als esquemes més ortodoxos del liberalisme econòmic. El PP creu que els "pocs diners" que hi ha l'Estat han d'estar en mans dels empresaris i no pas de l'administració. És a dir, afavorir que un emprenedor pugui muntar el negoci amb menys temps que ara i amb menys despeses. Rajoy creu que aquest esquema permetrà fer aflorar un milió de noves societats que, en conjunt, donaran feina als tres milions i mig de persones. De moment, la precampanya dels populars deixa de banda una baixada global dels impostos, conscients que la situació és molt delicada, i descarta del tot apujar-los.

Els socialistes van desacreditar la fórmula Rajoy perquè la consideren molt poc "rigorosa". De fet, una de les preocupacions del candidat del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, és presentar-se a les urnes amb una proposta detallada de com pensa pagar cada compromís electoral que faci. Els socialistes van acusar el PP de ser "un mal estudiant" que vol aprovar al setembre sense haver fet res a l'agost.

stats