Crònica 07/05/2011

Qui té por de Mikhaïl Khodorkovski?

Llibert Ferri
2 min
L'exmagnat rus, Mikhaïl Khodorkovski, continua rebent suport dels que denuncien que les condemnes a presó són només una maniobra política del Kremlin.

La idea que Mikhaïl Boríssovitx Khodorkovski cada cop fa més por al poder rus s'obre pas entre el Moscou més ben informat. N'he estat testimoni. A les anomenades elits pensants, tant a les opositores com a les que es mantenen a l'òrbita del Kremlin, hi ha la sensació que l'empresonament de Khodorkovski és tan malson per al primer ministre Putin com insomni per al president Medvédev.

Fa només un any hauria estat complicat que la por o la inquietud que l'exoligarca pugui provocar al Kremlin fossin debatudes públicament. I ho van ser, a la Casa del Periodista, al centre de Moscou mateix, durant la presentació d' El cas Khodorkovski, el segon llibre que es publica en menys de tres mesos sobre l'exmagnat de Iukos. I quins sectors serien els que podrien sentir-se més inquiets de tots? Doncs, d'entrada els que més es van beneficiar de l'expropiació de Iukos, els anomenats siloviki , els exkagebistes amics, col·legues i coneguts de Putin.

És la visió que mantenen els autors d' El cas Khodorkovski , el periodista Alexànder Pumpianski i l'antic Síndic de Greuges rus Serguei Kovaliov. Pumpianski baixa al fons de la qüestió i planteja la pregunta: i què passaria amb Putin si finalment es proclamés la innocència de Khodorkovski i la seva condició de pres polític?

A Putin se li fa impossible dissimular la ràbia que li provoca la fortalesa de Khodorkovski tot i haver passat vuit anys a la presó i tenir-ne davant sis més. Per això el líder del Kremlin amenaça encara amb acusacions d'assassinat i la possibilitat d'un tercer procés judicial.

Possible líder opositor

L'única garantia de tranquil·litat per a Putin i els seus siloviki és que Khodorkovski es quedi a la presó tota la vida. Però aquest plantejament topa amb els projectes a mitjà termini del president Dmitri Medvédev i el seus seguidors. Aquest grup de tecnòcrates liberals temen que un Khodorkovski massa temps empresonat esdevingui un líder opositor. De fet l'exmagnat s'està convertint en un referent moral per la dignitat amb què està suportant la presó. Fins al punt que Natàlia Vassilieva, una funcionària ajudant de Viktor Danilkin, el jutge que al desembre va dictar la segona sentència contra Khodorkovski, no s'ha estat de dir que el seu cap, el jutge Viktor Danilkin, va obeir ordres.

En certa mesura la por de Putin a Khodorkovski la comparteix fins i tot Boris Netmsov, antic ministre de Ieltsin i ara un dels dirigents de l'oposició liberal extraparlamentària. Tot i que Nemtsov reconeix la khodorofòbia de Putin, ell mateix no pot amagar la seva quan exposa que sí, que cal deixar anar Khodorkovski, però que no havia estat cap àngel sinó un oligarca. I que no el veu com un Mandela, i no li dóna més del 20% dels vots en unes eleccions lliures.

El que Netmsov em va transmetre era que ell també té por de Khodorkovski, entre altres coses perquè seria un fort competidor. I més tenit en compte que quan l'ara empresonat era oligarca, Boris Netmsov no era gaire lluny del privilegis del poder.

stats