CRISI ALIMENTÀRIA
Crònica 12/06/2011

La por al menjar se serveix freda

Isaac Lluch
3 min
La por al menjar se serveix freda

HamburgCorren mals temps per a la lírica a Hamburg, però un vers se't fica al cap tot just trepitjar la capital hanseàtica, que ha focalitzat, com cap altra, el patiment desfermat per l'epidèmia de l' E. coli a Alemanya. " Verde que te quiero verde" , de Federico García Lorca, que és tan andalús com els cogombres que la senadora de Sanitat de la ciutat-estat d'Hamburg, Cornelia Prüfer-Stocks, va maleir quan els va apuntar com a primers culpables de l'onada d'infecció intestinal que començava a espantar el nord d'Alemanya. La mandatària d'Hamburg, que no en tenia proves científiques, va acabar rectificant i exculpant la verdura espanyola de tot mal, però aquest cap de setmana encara es podien veure grans cartells als supermercats de la ciutat en què s'informava que el cogombre espanyol s'havia retirat de la venda "per precaució".

Verd que no et vull verd. Així ha estat Hamburg des de fa un mes. La ferma recomanació de les autoritats sanitàries de no menjar verdures pel perill d'infecció de la variant del bacteri Escherichia coli ha deixat sense verd, durant setmanes, els mostradors de cantines, quioscos, botigues de comestibles i restaurants hamburguesos. Els tradicionals entrepans alemanys farcits d'embotit, formatge i ruca, enciam o cogombres s'han venut sense cap vegetal. No va ser fins divendres al matí que les autoritats van aixecar l'alarma contra cogombres, enciams i tomàquets. "¿No heu escoltat les notícies, avui? Sanitat ha donat llum verda a aquestes verdures", deia alleujada divendres al vespre una botiguera d'un local de l'estació de tren d'Hamburg, mentre oferia entrepans ben plens de verd als clients. "Aquest matí no n'oferíem, impossible, però per fi s'ha aixecat l'alerta", explicava.

"Estem menjant amb por. Cada dia buidava cinc caixes de tomàquets per servir-los al restaurant. Des que van esclatar els casos d' E. coli , com a molt, en buido cinc durant tota la setmana", apunta el restaurador portuguès d'un bar de tapes a Schulterblatt, un dels carrers més dinàmics de la ciutat. "Ja no servim amanides, sinó llegums de guarnició. Hi ha hagut clients despistats que ens han demanat un plat d'amanida i, quan l'han vist, han recordat l' E. coli , s'han posat les mans al cap i han pagat sense tastar-lo", apunta aquest portuguès, que, "com a europeu del sud", va trobar "molt injust que el govern d'Hamburg carregués directament contra el cogombre espanyol".

Del cogombre a la soja

No pensen el mateix els clients dels bars de tapes, com en Torsten. "Crec que les autoritats van actuar bé. Segurament va ser innecessari apuntar contra els agricultors espanyols. Al capdavall, tots som europeus i és igual que la font siguin els cogombres espanyols, els holandesos o els alemanys. Però els interessos econòmics dels agricultors passen a un segon pla davant del risc que la infecció es propagui. Hem vist molt de prop que ha deixat morts, i volem el màxim d'informació cada dia", raona aquest jove enginyer alemany. "Ara per ara, no menjo verd", conclou, i explica que fa uns dies encara va menjar soja en un restaurant: "En tornar a casa, vaig llegir online que el principal aliment sospitós de ser l'origen de la infecció passaven a ser les llavors germinades. Em va agafar molt mal de panxa, però només de la preocupació", confessa.

"La psicosi també la tenen els restauradors", reconeix l'Isidro, el cuiner del bar Die Hofküche, que té una pissarra de menús on s'indica clarament que, fins a nou avís, es renuncia als productes crus. "Fa un mes que no compro tomàquets, enciams ni cogombres, i això que estem especialitzats en grans amanides. Però no ens la volem jugar i que ens passi com en un restaurant de Lübeck, que l'han tancat provisionalment perquè hi ha hagut infectats. Acabo de sentir que ja han aixecat l'alarma a aquestes verdures crues, però prefereixo que passi una mica més de temps". "Tots els ciutadans d'Hamburg coneixen, de manera directa o indirecta, algun malalt per l' E. coli ", assegura. La seva dona, també restauradora, admet que s'ha tornat poruga: "Em rento les mans contínuament i netejo el bany del bar amb desinfectant cada cop que hi entra un client. Estic sobreinformada. Com que l'Institut Robert Koch (l'ens governamental especialitzat en virologia) no en parla gaire, m'informo més pel Bild i la resta de la premsa".

Menjar amb por

Acostumada a tractar amb la gent, explica la inseguretat general dels consumidors amb anècdotes: "Acaba de marxar un client que ha deixat mig plat, perquè diu que aquesta crisi li ha encongit l'estómac. Una altra dona es burlava de la meva por i deia que menjava tota mena d'amanides i, de sobte, l'han trucat de la feina per si podia cobrir una companya que estava de baixa per l' E. coli ".

Certament, els hospitals d'Hamburg no donen l'abast. El personal no agraeix la visita de la premsa, perquè ja va prou desbordat, i prou impotent s'ha sentit davant l'allau de casos. L'epidèmia ha deixat, almenys, cinc morts i, com a mínim, 987 malalts a la ciutat portuària, 166 dels quals en estat greu, amb la perillosa síndrome hemolítico-urèmica.

stats