Crònica 25/03/2011

La posició dels partits

2 min

CiU

PSC

PP

ICV

ERC

Com arriben a la cimera anticrisi?

La federació no ha tingut una arrencada de la legislatura fàcil. Al complex desembarcament al Govern, s'hi han afegit problemes per fer complir la seva agenda en temes com successions.

Els socialistes catalans arriben a la cimera en un moment de confusió interna. Els alcaldes s'han fet forts en la reivindicació d'una posició ferma i d'una oposició implacable. Volen que la crítica es basi a anar contra les retallades socials.

Els populars se senten forts com a tercera força política de Catalunya, però de moment no aconsegueixen que el Govern els tingui com a principal referència a l'hora de buscar suport.

Els ecosocialistes, els únics que han sobreviscut a la debacle del tripartit, són els que parteixen d'una posició més còmoda a l'hora d'abordar la cimera. S'han erigit com el partit més ideològicament antagònic al Govern.

Debilitada després del 28-N i amb una crisi interna per resoldre, ERC busca el seu retorn a la centralitat i no vol deixar passar l'oportunitat per reivindicar-se com a força útil independentista.

Què en pensen del document del CAREC?

El document avança per la dreta les propostes de caràcter liberal que CiU ja va deixar entreveure al seu programa electoral. Malgrat tot, defuig les qüestions més polèmiques de l'informe.

Admet les seves coincidències pel que fa a internacionalització, innovació i infrastructures però l'incomoda el concert i considera que està a les antípodes en les qüestions de fiscalitat i referides al mercat laboral.

No han amagat la seva coincidència plena amb els postulats de l'informe i celebren les agosarades propostes de caràcter liberal que Artur Mas no és capaç de subscriure públicament.

Les propostes dibuixen un escenari completament oposat als plantejaments econòmics i energètics dels ecosocialistes. Consideren que el document és ultraliberal i traspassa una línia a la qual ni tan sols es volen acostar.

Des del primer moment han defensat que el CAREC està actuant com una plataforma reivindicativa dels interessos de la patronal. Això sí, celebren que reconeguin les virtuts del concert econòmic.

Què s'hi juguen avui al Palau Reial?

CiU es juga la seva imatge i credibilitat en els seus primers 100 dies de Govern. Haurà de fer equilibris per acontentar tots els partits i agents socials sense desacreditar els seus assessors.

Pretén erigir-se com el ressort que ha frenat les propostes liberals dels experts. A la vegada, del resultat d'aquesta cimera en depèn, en bona part, el paper que jugarà a l'hora de negociar els pressupostos del 2011.

Busca, una vegada més, ser la principal parella de ball del Govern i consolidar-se, no només com a tercera força, sinó com un partit vàlid per defensar els interessos de Catalunya.

És, amb diferència, qui menys s'hi juga. Busca reforçar la seva imatge com a oposició dura de l'executiu de cara al seu electorat amb uns postulats amb un segell clarament ideologitzat i poc favorable a les renúncies.

Els republicans s'hi juguen demostrar que, malgrat la pèrdua de pes que han patit, són una força capaç d'assumir responsabilitats i compromesa amb la governabilitat del país.

stats