LA REPRESSIÓ D'AL-ASSAD
Crònica 13/04/2012

Un alto el foc precari obre Síria a una mínima esperança

N. Macfarquar / A. Cowell
2 min
Dos nens sirians arriben a un camp de refugiats de Turquia. El ministre de l'Interior sirià va demanar ahir a tots els refugiats que tornessin al seu país.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTDesprés de mesos de matances, un dubtós alto el foc impulsat per l'emissari de l'ONU i la Lliga Àrab, Kofi Annan, va entrar ahir en vigor a Síria. La teòrica aturada de les hostilitats va coincidir amb un intercanvi d'acusacions entre el règim i l'oposició d'haver infringit el pacte. Les denúncies ja habituals de bombardejos i violència, però, no van fer acte de presència.

Tot i la davallada de les hostilitats, molts diplomàtics es mantenien escèptics sobre la seva durada. Tant Annan com l'ambaixadora nord-americana a l'ONU, Susan Rice, van fer èmfasi en el fet que Síria no havia implementat el pla de pau proposat per l'emissari. Els tancs i les tropes seguien presents ahir a les principals zones urbanes i Annan va demanar en una videoconferència amb el Consell de Seguretat que exigeixi a Damasc la retirada total de l'exèrcit per garantir la fràgil treva.

L'opositor Consell Nacional Sirià va denunciar segrestos de joves contraris al règim i l'agència de notícies governamental va informar que un oficial de l'exèrcit va morir i 24 més van quedar ferits en un atemptat contra l'autobús on viatjaven a la ciutat d'Alep, la segona més gran del país.

El Consell de Seguretat de l'ONU podria autoritzar avui l'enviament d'una missió d'observadors a Síria per monitoritzar el compliment dels requisits del pla de pau, segons va informar l'ambaixador de Rússia a l'ONU, Vitali Txurkin. El representant de Moscou va dir que "és crucial que els observadors siguin sobre el terreny" i va demanar que s'hi enviessin "com més aviat millor". Txurkin també va exigir el compliment total del pla de pau d'Annan.

Manifestacions, la prova de foc

El desplegament dels observadors podria fer-se esperar diversos dies i la manifestació prevista avui per l'oposició després de les pregàries de divendres és vista com una prova de foc a l'aturada de les hostilitats. Els divendres han estat especialment sagnants durant aquests tretze mesos de repressió. Els ciutadans de les principals ciutats del país van poder manifestar-se ahir sense topar amb els atacs de les forces del president Al-Assad.

stats