ESCÀNDOL AL PARLAMENT DE LONDRES
Crònica 07/07/2011

La premsa groga britànica punxava telèfons

El primer ministre britànic, David Cameron, ha promès que investigarà l'escàndol de les escoltes telefòniques de News International, l'imperi mediàtic de Rupert Murdoch.

Eva Ontiveros
3 min
Tensió mediàtica Una dona parlant pel mòbil a Londres, davant la seu de News International, Dirigida per l'exdirectora del News of the World .

Londres.Cameron va dir ahir al Parlament que els britànics sentien fàstic i horror de pensar que el setmanari News of the World havia intervingut els missatges de mòbil de Milly Dowler, una nena de 13 anys que va desaparèixer el març del 2002 i que es va trobar assassinada setmanes més tard. El judici sobre aquest cas va acabar fa poc, però durant el procés d'aquesta investigació es va destapar la caixa dels trons. En l'enrenou també s'ha confirmat la pràctica d'alguns mitjans d'obtenir informacions d'agents de policia a canvi de diners.

La primera revelació va arribar de Glen Mulcaire, un investigador privat pagat pel setmanari de Murdoch, que assegura que mentre la policia buscava Millie, els detectius contractats per News of the World van escoltar els missatges de la bústia de veu de la jove i fins i tot en van esborrar alguns per fer espai perquè entressin missatges nous. Un fet que no només interferia en la investigació policial, sinó que hauria donat esperances als pares de la nena que seguia viva i tenia accés al seu telèfon. La finalitat de les escoltes? Obtenir detalls de la investigació no oberts al públic. I vendre més diaris.

Però aquesta no seria l'única vegada que el setmanari hauria fet servir les escoltes telefòniques. També hi ha acusacions de familiars de criatures desaparegudes, les víctimes dels atemptats de Londres del juliol del 2005 i les famílies de soldats morts a l'Iraq i l'Afganistan.

Durant els últims dies hi ha hagut un degoteig d'informació que si havia estat sospitada, mai havia estat confirmada: la incòmoda proximitat de la premsa groga amb alguns polítics, l'estreta relació entre la policia i certs reporters, i sobretot el fet que membres de la policia intercanvia ven informació per diners.

Ahir al Parlament David Cameron va dir que tot plegat s'havia d'investigar, però de moment no ha deixat clar ni quina mena d'investigació ni si n'hi haurà una o diverses (comportament dels mitjans, policia i polítics). Però sense cap mena de dubte, una de les grans preguntes que de moment queden obertes és qui investigarà a la policia.

Mentides i silenci

Les revelacions han generat un rebuig tan gran per part del públic que fins i tot un parlamentari laborista, Chris Bryant, ahir va aconseguir celebrar un debat d'urgència al Parlament sobre què cal fer amb News International. Segons Bryant, en la investigació del cas de Milly Dowler va quedar clar que "s'han dit moltes mentides a molta gent" i que fins ara molts polítics sospitaven que hi havia joc brut per part de News International, però que ningú s'atrevia a aixecar la veu per por de veure la seva vida privada esbombada a la primera plana (una experiència que ell coneix de primera mà). Bryant fins i tot va comparar el domini mediàtic de Rupert Murdoch amb el del president italià Silvio Berlusconi: "Com a mínim Berlusconi viu a Itàlia. Com és que una persona que ni viu ni paga impostos al Regne Unit hi té tant poder?"

El parlamentari conservador Zac Goldsmith va afegir que "el que havia començat com una teoria de la conspiració cada cop sembla menys una teoria", i va acusar el Parlament de covardia per no haver reaccionat abans. Segons Goldsmith "l'organització de Rupert Murdoch s'ha tornat massa poderosa, i ha acabat abusant del seu poder". Però pel diputat dels LibDems Simon Hughes el problema va més enllà i "la corrupció policial és endèmica". Quan recordava que la policia responsable de la investigació del cas de Milly Dowler havia tingut totes les notes de Mulcaire des del 2005, on suposadament hi ha detalls de pagaments per part de News International, no s'explicava com podia ser que aquests fets no haguessin sortit a la llum fins ara.

Murdoch contraataca

Murdoch va publicar ahir un inusual comunicat on rebutja totes les acusacions i va donar tot el seu suport a la directora de News International, Rebeca Brooks, a qui va reafirmar en el càrrec. Segons el diari The Guardian , els advocats de Brooks argumentaran que estava de vacances quan Dowler va ser segrestada.

stats