Crònica 24/04/2011

El president del Iemen accepta cedir El poder d'aquí un mes a canvi d'immunitat

Tant el govern del Iemen com l'oposició van acceptar ahir una proposta del Consell de Cooperació del Golf que implica la renúncia del president iemenita, Ali Abdul·lah Sàleh, en un termini de 30 dies.

Mariona Ferrer I Fornells
1 min

Després de tres mesos de protestes sense precedents i tres dècades de poder, el president del Iemen, Ali Abdul·lah Sàleh, abandona el poder. Ho va anunciar ahir el seu partit després d'acceptar la proposta de transició dels sis països del Consell de Cooperació del Golf que implica la seva renúncia en un termini de 30 dies, segons va informar un portaveu del partit.

El pla que va presentar dijous el Consell és que Sàleh entregui tot el poder al seu vicepresident d'aquí a un mes i que se celebrin eleccions generals dos mesos més tard. L'oposició va celebrar la iniciativa però ja va avançar que no formarà part del govern d'unitat nacional que preveu el pla just després de la sortida del president. "L'oposició dóna la benvinguda a la iniciativa amb l'excepció de la formació d'un govern d'unitat nacional", va dir a Reuters el president del partit principal de l'oposició, Yassin Noman. Tot i això, encara s'ha de firmar l'acord, que donaria immunitat tant a ell com als seus càrrecs a canvi de la renúncia, segons fonts del ministeri d'Exteriors iemenita.

Justament ahir al migdia, Sàleh va acusar els partits de l'oposició d'intentar portar el país a una guerra i de posar en risc l'estabilitat del país: "Volen una guerra civil i nosaltres la refusem perquè no farà el bé al Iemen". Des del 27 de gener, el Iemen ha estat escenari de manifestacions cada cop més generalitzades contra el règim del president, al poder des de fa 32 anys. Fins ara Sàleh havia fet algunes concessions, però es negava a deixar el poder sota cap pretext.

stats