CLIMA DE GUERRA CIVIL
Crònica 04/06/2011

El president del Iemen, ferit lleu en un atac

Jordi Benavente
2 min
El president del Iemen, ferit lleu en un atac

Barcelona."Em trobo bé". Són les paraules amb què el president del Iemen, Ali Abdul·lah Sàleh, va voler donar ahir al vespre certa sensació de calma, en un breu discurs d'àudio retransmès per la televisió oficial del país, després d'una altra jornada violenta a la capital, Sanà, amb versions contradictòries sobre el seu estat de salut.

Sàleh va resultar lleument ferit al cap a causa d'un atac d'artilleria perpetrat contra la mesquita de l'interior del complex presidencial durant la pregària del divendres, la més important de la setmana musulmana. Segons la versió oficial, els autors de l'atemptat van ser els milicians fidels al cap tribal Sadek Al-Ahmah, que fa dies que s'enfronten amb les tropes governamentals pel control de diversos edificis públics. Contradint la versió del règim, un portaveu d'Al-Ahmah va negar, però, que les seves forces estiguessin al darrere de l'atac. El clan tribal va arribar a suggerir que tot plegat podria haver estat planejat pel mateix govern per justificar l'ús de la violència contra l'oposició.

Set morts en plena cerimònia

A causa de l'explosió provocada per l'impacte d'un projectil contra l'edifici religiós en plena cerimònia, tres guàrdies presidencials i quatre persones més del cercle de Sàleh van perdre la vida. Entre les desenes de ferits hi havia el primer ministre, Ali Mohamed al-Muyawar, el ministre de Defensa i Seguretat, Rashad al-Alemi, i el secretari de Premsa del president, Abdo Boryi.

Les primeres informacions del migdia especulaven sobre la gravetat de les ferides patides per Sàleh i per alguns dels seus ministres. Un canal de televisió opositor al règim afirmava fins i tot que el president podia ser mort. Rumors i versions no confirmades oficialment, que van ser desmentides quan el govern va anunciar pel vespre la compareixença de Sàleh per televisió. El cap d'estat va culpar els "fills d'Al-Ahmah" d'aquest atemptat "traïdor" i va apel·lar a "netejar" el Iemen d'aquesta "banda de delinqüents".

L'atac al complex presidencial d'ahir enfonsa una mica més el país en el que ja molt pocs dubten a qualificar de guerra civil. Fa mesos que el Iemen està immers en una espiral d'agitació política, en què diversos grups opositors al règim han demanat a Sàleh que abandoni el poder, fins i tot amb la mediació dels països del golf Pèrsic. Però Sàleh s'hi nega.

Mentrestant, milers de milicians de les tribus iemenites fan cap a la capital aglutinats en torn al cap tribal Al-Ahmah. I el balanç dels enfrontaments armats a la capital dels tres últims dies és ja de més de 70 morts.

stats