ALIANCES A L'ÀSIA
Crònica 05/10/2011

El president afganès busca a l'Índia un soci per a l'estabilitat

Ethel Bonet
2 min
Hamid Karzai amb el seu homòleg indi, Manmohan Singh, durant la visita ahir a Nova Delhi.

IslamabadEn plena tempesta amb el Pakistan, el president afganès, Hamid Karzai, visita aquests dies l'Índia, on busca un "soci en qui confiar" per obtenir la pau, després que descarrilessin fa uns dies les negociacions amb els talibans. Kabul acusa les autoritats d'Islamabad de donar suport als insurgents, al mateix temps que assegura tenir proves que l'assassinat de Rabbani, líder de les negociacions amb els talibans, es va planejar a les àrees tribals frontereres amb l'Afganistan.

"Encara continua el doble joc d'utilitzar el terrorisme com a instrument. El Pakistan no ha cooperat amb nosaltres per aconseguir pau i seguretat al nostre país", va assegurar diumenge Karzai. Cansat del "doble joc" del Pakistan, el líder afganès s'ha apropat a la veïna Índia per tancar un acord d'"aliança estratègica" amb el primer ministre, Manmohan Singh.

No és la primera vegada que Kabul demana ajuda a les autoritats índies en matèria de cooperació militar. Però ara la petició d'instructors indis per formar l'exèrcit afganès es veu com un senyal de desconfiança total amb el Pakistan i per descomptat farà augmentar les tensions entre els dos països.

No és cap secret que les forces armades i els serveis secrets pakistanesos han utilitzat els insurgents per guanyar influència a l'Afganistan i contrarestar així el paper que juga l'Índia a la regió. En aquest joc d'interessos i influències, cal tenir en compte l'acostament de la Xina al Pakistan.

El pes de la Xina a la regió

A mesura que Kabul i Delhi enforteixen relacions, creix la cooperació econòmica entre Islamabad i Pequín. Les dues grans potències emergents asiàtiques tenen els ulls posats en els recursos minerals de l'Afganistan.

La Xina ha invertit milions de dòlars a la mina de coure d'Aynak, a la província de Logar, a l'est del país, i ara l'Índia vol explotar els dipòsits de ferro a Hajigak -a 100 km a l'oest de Kabul- amb una oferta milionària que també es discutirà en la vistia oficial a Nova Delhi.

stats